A kék LED feltalálói nyerték a fizikai Nobel-díjat

Forrás: Wikipedia

-

A két japán és egy japán-amerikai feltalálónak köszönhető, hogy sokkal gazdaságosabban és környezetbarát módon lehet fehér fényt létrehozni.


Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és a japán-amerikai Nakamura Sudzsi a kilencvenes évek elején hozta létre a világon elsőként a kék LED-et (fénykibocsátó diódát) – a gazdaságos és környezetbarát fehér fényforrás megreformálta a világítástechnikát és szó szerint fényt hozott a Föld számos szegletébe.
Vörös és zöld LED-ek már korábban is léteztek, ám azok még nem voltak alkalmasak világításhoz használható fehér fény kibocsátására. A kék LED létrehozása azonban problémásnak bizonyult; három évtizedet kellett várni a megoldásra.

A LED-ek igen fényes fényt képesek nyújtani úgy, hogy közben jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a korábbi fényforrások és sokkal tartósabbak is azoknál. Míg egy hagyományos égő nagyjából 1000 órát képes világítani, addig egy LED akár ennek a százszorosáig is bírja. Mivel ritkábban kell cserélni ezeket, gyártásuk és utánpótlásuk is kevésbé terheli a környezetet, mint ahogy azt a villanykörték esetében megszokhattuk.
A föld energiafelhasználásának nagyjából a negyede köthető a világításhoz, ezért az energiatakarékos fényforrás kulcsfontosságú a jövőnk megőrzése szempontjából, érvelt a Svéd Tudományos Akadémia, amely szerint mintegy másfél milliárd, vezetékes áramot nélkülöző ember életminőségén javítanak az akár napelemről is működtethető LED-ek.