A karácsony szellemei Batmant sem kímélik

Forrás: DC Comics

-

Az egyik karácsonyi szuperhőstörténetben felakasztott rendőrtisztet találnak szenteste, a másikban áruházi tolvajt fognak. Batman, Pókember és társaik ünnepi kalandjai néha könnyedek és vidámak, máskor sötétek és búskomorak, de mindig kivételesek, ahogy Hellboy vagy a Shop-Stop bunkó eladóinak karácsonya is. Összegyűjtöttük a legjobb karácsonyi képregényeket.


Batman: Karácsonyi ének

Lee Bermejo Charles Dickens Karácsonyi énekét helyezte át Gotham városába, Scrooge szerepében Bruce Wayne-nel, a jelen, a múlt és a jövő szellemeit pedig a Batman-kánon fontos figurái helyettesítik. A realista stílusban megfestett szuperhősképregény általában a tömény giccs szinonimája, ehhez a sztorihoz viszont passzol, mert a habos, csillogó képi világgal éles ellentétben áll a sötét, cinikus és kiöregedett főhős alakja, aki leginkább a nagy hatású Frank Miller-képregényben, a Dark Knight Returnsben látott Batmanre emlékeztet.A Karácsonyi ének sztoriját egyébként nem Bermejo dolgozta fel először Batman-történetként. A kilencvenes évek legjobb Batman-képregényeit készítő Jeph Loeb–Tim Sale-alkotópáros a Ghosts című halloweeni történetben szembesítette a főhőst saját rossz szellemeivel, akik Batman nagy ellenfeleiként jelennek meg: előbb Méregcsók, majd Joker, végül saját képmása rémlik fel Bruce Wayne álmaiban.


Batman: Dark Victory 3.


Donald kacsa – Christmas on Bear Mountain

Donald kacsa-képregényeket minden gyerek olvas, és természetes, hogy ennek a több ezer füzetből álló sorozatnak is megvannak a maga remekművei. Az 1947-ben íródott Karácsony a Medve-hegyen már csak azért is mérföldkő, mert ebben tűnik fel először Dagobert bácsi, aki még kicsit máshogy néz ki, mint később (sehol sincs a piros felöltő és a keménykalap), de már itt is kiállhatatlan, zsémbes öregúr.„Nem megmondtam, hogy utálok mindenkit?!” – fakad ki Jézus születésének napján a mogorva kacsa, majd úgy dönt, megtréfálja mihaszna unokaöccsét, Donaldot. Meghívja karácsonyozni őt, illetve a kis Tikit, Nikit és Vikit vidéki kúriájába, ahol medvének öltözve akarja halálra ijeszteni őket, de egy félreértés következtében arra a belátásra jut, hogy Donald nem fél semmitől.

A sztorit a korszak nagy formátumú alkotója, Carl Barks írta és rajzolta, aki pedig szeretne elolvasni egy másik hibátlan történetet is Dagobertről, az próbálja meg megszerezni a Disney-képregények Aranypolgárát, a Life and Times of Scrooge McDuckot.Uncanny X-Men 143.: Demon

A mutánsokból álló X-Men szuperhőscsapat számos rajongó szerint a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján élte fénykorát, Chris Claremont írói munkássága alatt. Sok máig népszerű figura ekkor debütált az X-Men tagjaként, köztük Kitty Pryde, a kamaszlány, aki képes anyagtalanná válni (a filmváltozatban Ellen Page játszotta őt). A karakter első önálló története volt az 1980 decemberében megjelent Demon, amelyben szenteste mindenki elutazik a Xavier Intézetből, kivéve szegény Kittyt. Sajnos egy ősi, pusztító földönkívüli lény is éppen ezt a napot választja ki rá, hogy elszabaduljon a New York-i zöldövezetben.


ultimate x-men


A sztorit nyilvánvalóan az egy évvel korábban bemutatott A nyolcadik utas: a Halál ihlette, a címszereplő bestia is pont úgy néz ki, mint az alienek. Ugyanakkor remek alkalom volt ez arra, hogy Claremont árnyalja Kitty Pryde figuráját, és az olvasók igazán megkedvelhessék őt. Ez sikerült is, a karakter azóta is az X-Men képregények fontos szereplője.


ultimate x-men


Clerks (Holiday Special)

Jim Mahfood street artban gyökerező, dögös rajzstílusa és a Shop-stop (Clerks) rendezőjének, Kevin Smithnek a laza, pofázós világa irtó jól passzol egymáshoz, mint ez az 1998 februárjában kiadott, első Clerks-képregénynél rögtön kiderült. (No és persze Mahfood és Smith hősei egyaránt óriási szmókerarcok.) A leadásaival folyton csúszó Mahfood meglepő módon még az év decemberére kész lett a karácsonyi kiadással – igaz, az egyik képkocka sarkában éppen kényszerzubbonyban viszik el, miközben felbukkan egy őrületbe kergetett képregénykiadó is.


Clerks. (Holiday Special)


A sztori természetesen a vegyesboltban dolgozó Danténak és haverjának, a videotékás Randalnak a súlyos kalandjait követi egy szenteste, évekkel a Shop-stop eseményei után. Dante úgy dönt, meglátogatja az elmegyógyintézetben Caitlin Breet, aki a filmbeli vécés incidens óta katatón állapotban van, Randal pedig felfedezi az erekciós problémákkal küzdő Mikulásnak és a stresszt pornónézéssel levezető törpéinek az ajándékgyártó műhelyét, ami zűrös okokból New Jersey-be költözött, pont a bolt és a téka közé.


Egyiküknek sem lesz egyszerű éjszakája, viszont Caitlin állapotában drámai fordulat következik be, mi pedig tobzódhatunk a Kevin Smith filmjeire utaló aranyos, bennfentes poénokban.


Vault of Horror 35.: And All Through the House

„A férje meghalt – ez volt a legjobb karácsonyi ajándék, amit valaha kapott.” Már írtunk az EC Comics műfajtörténeti jelentőségű horrorképregényeiről, amelyekből természetesen a karácsonyi tematika sem maradhatott ki. Ebben a nyolcoldalas sztoriban egy tébolyult asszony elméjébe nyerünk bepillantást, aki szenteste végre megvalósítja régóta dédelgetett tervét, és egy piszkavassal agyonveri a férjét. Pechjére éppen egy egyedülálló nőkre vadászó sorozatgyilkos érkezik a városkába, így a hősnő sem húzza ki másnap reggelig.


vault of horror


A csúnya véget érő szülők kislányának viszont nem esik baja, annak ellenére, hogy ő engedi be a házukba a Mikulásnak öltözött pszichopatát. A Vault of Horror házigazdájaként fellépő csúf banyafigura pedig a sztori végén a maga módján kíván áldott ünnepeket az olvasóknak: „Tudjátok, mi van a puttonyomban? Az, ami Carol anyukájából maradt, miután az az őrült végzett vele! Boldog karácsonyt!”


vault of horror


Spectacular Spider-Man 27.: The Final Curtain

Azért nem csak horrorképregényeket válogattunk karácsonyra. A kétezres évek egyik legjobb Pókember-sorozatának utolsó száma igazi megható, érzelmes ünnepi történet: arról szól, hogy Peter Parker karácsonykor ellátogat Ben bácsi sírjához, és az öreggel folytatott képzeletbeli beszélgetésében számot vet az életével.

Az író, Paul Jenkins egy pillanatra sem válik érzelgőssé, a Pókember életét meghatározó pillanatok és döntések lajstromozása közben mindvégig megőrzi finom, ironikus humorát, Mark Buckingham pedig annak megfelelően váltogatja a rajzok stílusát, hogy valóság, emlék vagy képzelet jelenik-e meg. Készüljünk egy kiadós karácsonyi hüppögésre Pókemberrel!


spectacular spider-man 27


Ha felszáradtak a könnyeink, esetleg olvassuk a Final Curtain mellé egy másik rövid életű Pókember-széria, a Tangled Web 21. számát, amelyben a Macy’s üzlet karácsonyi forgatagában kell hősünknek megvédenie a vásárlókat a dühös Medúza támadásától. Eközben J. Jonah Jameson próbál meggyőzni egy csapat kisgyereket arról, hogy Pókember aljas gazember.


tangled web spider-man


Hellboy Christmas Special

Ódon, gótikus kastélyokat filmen és képregényben is hálás dolog mutogatni, mert a sötét, poros szobák, a nyikorgó padló meg a surranó patkányok erős, egyszerre félelmetes és misztikus atmoszférát kölcsönöznek bármilyen sztorinak – idén ezt Guillermo del Toro Bíborhegye mutatta meg a moziban. Del Toro volt az is, aki Hellboy, vagyis Pokolfajzat kalandjaiból filmet forgatott, nem véletlenül: az ő filmjei és a Mike Mignola-féle Hellboy-képregények világa nagyon hasonlítanak egymásra.


hellboy


Mignola karácsonyi történetében a főhős egy elhagyatott kúriában haldokló vénasszonyhoz érkezik, aki azzal a feladattal bízza meg, hogy adjon át egy karácsonyi ajándékot évekkel korábban elveszett lányának. A kemény öklű, de jó szándékú Hellboy rájön, hogy nem kell messzebbre mennie a kastély pincéjénél, a lányt ugyanis ide csábította le egy patkánydémon, hogy nőül vegye.

Van verekedés is, de az teljesen lényegtelen, a sztorinál sokkal fontosabb az a szinte tapintható kulissza, amelyet Mignola kevés színből és motívumból megteremt: a kandallóban pattogó tűz, a halálos kór levegője, a nyirkos, hideg termek és a hirtelen megnyíló természetfeletti dimenzió káosza veszik körül az olvasót. Ebben a pokoli világban pedig hirtelen valódi jelentése lesz a karácsonynak.


hellboy


5Panels: Fagyöngyszemek

Pár évvel ezelőtt a legaktívabb magyar képregényes alkotócsoport is karácsonyi kiadvánnyal jelentkezett, ami már csak azért is kézenfekvő ötlet volt, mert a család és a közösség témája nyilván különösen fontos a szerzői képregényesekből verbuválódott 5Panelsnek.

A füzet hat különböző stílusú történetből áll össze, amelyek között van cuki, de társadalmilag érzékeny humanista tanmese (MacGill Karina: Tél), a hétköznapi ellenségeskedés beszüntetéséről szóló állatos képregény (Pádár Ádám: Karácsonyi farsang) és parádés komédia az egymásnak karácsonyi ajándékot küldözgető angyalokról és ördögökről (Tálosi András: Mennyből az angyal).


fagyöngyszemek


Ráadásul ezek mind mélyen személyes képregények az alkotók kedves figuráival és saját, jól felismerhető fogalmazásmódjukkal. Csak fájlalni tudjuk, hogy a szerzők közül néhányan ma már sokkal ritkábban jelentkeznek új történetekkel, de a Fagyöngyszemek erejük teljében mutatja be a legszimpatikusabb fiatal képregényeseket.


fagyöngyszemek


Még két Batman-sztori

Talán Batmannel a főszerepben azért lehet szuper karácsonyi történeteket mesélni, mert a leghíresebb szuperhősök közül ő áll a legtávolabb a cukormázas ünnepi giccstől. Persze ezek a sztorik majdnem mindig sötét atmoszférájú nyomasztások, mint például Jeph Loeb és Tim Sale Dark Victory című sorozatának harmadik része, a Toys, amely egy szenteste felakasztott rendőrtiszt képével nyit, a folytatásban pedig megtudjuk, hogy az évnek ebben a szakában a Madárijesztő mérget fecskendez kisgyerekek rongybabáiba az elhagyott játékgyárban.


batman dark victory


A másik idevonatkozó történet már szívmelengetőbb: a zseniális Bruce Timm – neki köszönhetjük a klasszikus Batman-rajzfilmsorozatot is – által jegyzett Jolly Ol’ St. Nicholasban a nyúlós testű Agyagpofa rabolna ki egy áruházat. A rendőrök persze képtelenek elkapni, Bullock nyomozó odáig jut a munkában, hogy tapló Télapónak álcázza magát. Még szerencse, hogy Batgirl is arra jár. Timm dinamikus és kecses rajzai bármilyen történetet élvezhetővé tesznek, itt sem a habkönnyű kergetőzésen van a hangsúly, hanem az egyedi látványvilágon.


batman adventures


A Clerks. (Holiday Special)ről szóló részt Bujdosó Bori írta.

Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!