"A helyesírás a nyelv áltudományosan berendezett kínzókamrája"

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Jövő csütörtökön mutatják be A magyar helyesírás szabályainak több mint egy évtizedig készült legújabb kiadását, noha az új kötet már az MTA hivatalos bemutatója előtt bekerült a könyvesboltokba. Mi is vettünk egy példányt a szerkesztőségbe, átnyálaztuk a szabályzatot, majd összeállítottunk önnek egy tesztet. Töltse ki, és nézze meg, befogadja-e a gyomra az új helyesírási logikát.


Az első helyesírási szabályzatot a Magyar Tudományos Akadémia felvilágosodás kori elődje, a Magyar Tudós Társaság állította össze 1832-ben, azóta a nyelv folyamatos változása miatt a kiadványt időnként megújítják. Az utóbbi bő három évtizedben az 1984-ben elfogadott szabályzat került az iskolapadokba (és szerkesztőségekbe), úgyhogy szókincsünk és nyelvünk bőven megérett egy újabb frissítésre.


„Vajon mit érezhet egy szótár szerkesztője, amikor az ilyeneket kitalálja?”

A cím és az alábbi idézetek olvasószerkesztőnk, Bán Zoltán András üzenetei a kollégákhoz, akik eltévedtek a helyesírás útvesztőiben.


A kötet meglehetősen lassan készült el: az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának munkatársai tizenkét éven át vitatkoztak, elfogadtak, módosítottak, jóváhagytak, szétküldtek és újra megvitattak, hogy aztán végül megszülessen a 612 oldalas nagy mű, a magyar helyesírás szabályzatának tizenkettedik kiadása. A kötet 8000 új szóval bővült, de ki is szűrtek az előző kiadásban még meglévő, ám mostanra elavult kifejezéseket (kiesett az agárkutya, a bilgeri és a csillagláb is). A könyv átfutása után azonban úgy tűnik, összességében nem beszélhetünk átfogó változtatásokról, inkább csak apró módosításokról a helyesírásban.A kötet egyik legnagyobb pozitívuma, hogy a mindennapi nyelvhasználathoz próbál igazodni, bizonyos szavak esetében végre az élőbeszéd, a kiejtés diktálja az írott formát, egyes szabályok pedig az adott szó kétféle használatát is megengedik.


„A helyesírás merénylet az Emberi Ész ellen!”

Vannak viszont kevésbé logikusnak tűnő lépések is az új szabályzatban, ezeket már nehezebb lesz lenyomni a diákok torkán. Egyrészt első ránézésre bonyolultabbá vált a kötőjelezés és a szótagszámlálás is, másrészt feleslegesen, de csak kis mértékben megvariálták a betűsorrendbe sorolás szabályait, és bekavartak azzal is, hogy ezentúl már nemcsak a tulajdonnevek, hanem bizonyos köznevek is kezdődhetnek nagybetűvel.


„Le a népnyúzó, nyugati uszályba került ortográfiával! Teljes kreativitást e téren is a dolgozó tömegeknek!”

Célunk azonban most nem a kötet tüzetes elemzése, hanem az, hogy ízelítőt adjunk a változásokból. Az alábbi tesztet kitöltve kiderítheti, hogy az új szabályzat alapján mennyire tud helyesen írni. Ne aggódjon, ha rosszul sikerül: először is teljesen megértjük, ha még nem rohant le a boltba megvenni a friss kötetet, és nem rágta át magát az oldalakon, másfelől pedig az előző, tizenegyedik kiadás 2016 szeptemberéig érvényben marad, szóval lesz egy éve az ortográfiai átállásra.