A Harvey hurrikán elérte Louisianát is

Fotó: National Guard photo by Lt. Zachary West

-

Texasban hétfőn is szakadatlanul ömlött az eső. Louisianát is katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az elnök.


Az áradások 6.6 millió embert sújtanak, a vihar péntek este óta öt halálos áldozatot követelt. Az időközben trópusi viharrá mérséklődő hurrikán miatt eddig 300 ezer embert hagyta el otthonát, Houstonban – és Texas más városaiban – változatlanul nagy erővel folyik a mentés.

A pusztító áradásokat történelminek számítanak az USa-ban. A zuhogó eső miatt a folyók vízszintje változatlanul emelkedik, és a meteorológusok szerint a hét végéig nem lesz változás. Az áradás még nagyobb területet önthet el, és a folyók hetekig nem húzódnak vissza medrükbe.

"Még sokáig kell megküzdenünk a pusztítással. A Harvey változatlanul veszélyes vihar" – mondta Elaine Duke, ügyvezető belbiztonsági miniszter.

A vihar már a szomszédos Louisianában is pusztít, ezért Donald Trump elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az államot, ahol helyenként 60-70 centiméternyi csapadékra számítanak. John Bel Edwards kormányzó kérte az elnök segítségét, mert életek kerültek veszélybe.

A legtöbb figyelem továbbra is a texasi Houstonra, az USA negyedik legnagyobb városára és környékére irányul. Sokan igyekeznek kijutni házaikból, attól tartva, hogy az emelkedő vízszint miatt az épületek összedőlnek. A mentőcsónakok mellett felfújható játékokon és kis csónakokon is menekülnek az emberek a menedékhelyek felé. Tervbe vették valamennyi houstoni kórház kiürítését is.

Greg Abbott texasi kormányzó vasárnap bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda 3 ezer tagja vesz részt a mentésben, hétfőn pedig újabb ezer gárdista érkezett az államba. A szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) több mint 5 ezer munkatárssal segít a mentésben.

A Houston délnyugati részén fekvő Brazos folyó már szombaton kilépett medréből, vízszintje hétfő estére több mint tizenöt méter magasra emelkedhet. A térségben változatlanul tornádóriadó van érvényben.

A helyzet a 2005-ben Louisianára és Mississippire lecsapott Katrina hurrikán okozta tragédiára emlékeztet: az emberek Houstonban is réseket hasítanak a háztetőkön és ott másznak ki, hogy integessenek a mentésre érkező helikoptereknek.

Áradások vannak Austinban, San Antonióban, hétfőn kötelező kiürítést rendeltek el La Grange városában, ahol a Colorado folyó szintje folyamatosan emelkedik s várhatóan tizenöt méteres szinttel tetőzik.


Eddig kisebb a kár

A Harvey hurrikán jóval kisebb kárt okozhat, mint korábban a Katrina vagy a Sandy – közölte a világ egyik legnagyobb viszontbiztosító társasága, a Hannover Re.

A Katrina által 2005-ben okozott biztosítási kár nagyjából 80 milliárd dollárt tett ki, hét évvel később a Sandy okozta kár mintegy 36 milliárd dollár volt. A Harvey hurrikán által okozott kárt jelenleg kevesebb mint 3 milliárd dollárra becsülik.

Ez azonban még csak egy korai becslés, az ágazati szakértők folytatják a károk felmérését, és a vihar még nem ért véget.