A Harvard nem nevezi többé “master”-nek a tanárait a rabszolgák miatt

-

Az amerikai egyetem nem ért azzal egyet, hogy a szó, amit használ, a rabszolgasággal állna összefüggésben, ennek ellenére, tekintettel a tiltakozókra, nem használja többé.


Sokan demonstráltak az elmúlt időben rasszizmus ellen az egyetemek campusain az egész Egyesült Államokban. Ennek folyománya, hogy a Harvard eltörli a “master” szó tanárokra vonatkozó használatát. Tanszéki dékánnak, azaz “faculty dean”-nek hívja majd őket. A mesterképzést ezentúl is mesterképzésnek hívják majd. A változás 24 embert érint.

A jogi kar fontolóra vette, hogy a bélyegzőjét is megváltoztatja, mert abban szerepel a hírhedten brutális rabszolgatartó, az embereket állítólag élve elégető Isaac Royall címere, aki egyben az egyetem rendkívül nagyvonalú mecénása is volt a 18. században, írja a BBC.

A Harvard amúgy hangsúlyozza, hogy a “master” szó a latin “magister”-ből ered, azaz a tanárokra vonatkozik és semmi köze a rabszolgaság idején használt “master” jelentéséhez, ennek ellenére figyelembe veszi a tiltakozók kérését.

Több hasonló természetű tiltakozás is volt a közeljövőben amerikai egyetemeken. Egy massachusetts-i egyetem diákjai követelték az iskola annak szimbolikus alakjától, egy 18 századi tábornoktól való elhatárolódását, amiért a tábornok amerikai őslakosokat fertőzött meg annak idején szándékosan himlővel. A Princeton diákjai pedig átneveznék az egyetemet, mivelhogy a névadó amerikai elnök, Woodrow Wilson állítólag rasszista volt.