A férfi egyszerű, mint a faék. Itt a tudományos bizonyíték

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / ECKEHARD SCHULZ

-

Elég egy magas sarkú cipő, és minden megváltozik.


A magas sarkú cipők hatalmával már az ókori Rómában is tisztában voltak a nők, és divatjuk azóta is töretlen. Most a francia Universite de Bretagne-Sud kutatói megvizsgálták, valóban hatással van-e a férfiakra, ha egy nő magas sarkút visel. Röviden: igen.

A kísérletek szerint a férfiak teljesen másképp viselkednek a nőkkel, ha azokon magas sarkú van.

Ha egy magas sarkút viselő nő az utcán leejti a kesztyűjét, 50 százalékkal nagyobb az esély rá, hogy egy férfi lehajol, és felveszi helyette, mint ha lapos cipőben lenne. Egy másik eredmény: magas sarkú cipőben egy nőnek kétszer akkora esélye van, hogy válaszolnak egy kérdésére az utcán, és egy bárban is feleannyi idő kell ahhoz, hogy valaki leszólítsa őket, mint azokat, akiknek sarka közvetlenül a talajon van.

"A női cipő sarkának magassága elképesztő hatással van a férfiakra – magyarázza a kutatást vezető Nicolas Gueguen –, egyszerűen fogalmazva szebbé teszi viselőjét."

A magas sarkúban a nők magasabbnak, magabiztosabbnak és szexuálisan is tudatosabbnak tűnnek. A magas sarok meghosszabbítja a lábakat, megemeli a feneket, így a nők sokkal vonzóbbnak tűnnek.


A kísérlet során 19 éves nőkre adtak fekete cipőt, melyeknek sarka 0,5 centi, 5 centi illetve 9 centiméter magas volt. Ez után 25 és 50 év közötti férfiakat kértek meg különböző helyzetekben, hogy segítsenek a nőknek.

Az egyik szituációban a nők járókelőket szólítottak le azzal, hogy a nemek egyenlőségével kapcsolatban szeretnének kérdőívet kitöltetni. A lapos sarkút viselőknek a megszólítottak 46,7 százaléka válaszolt, a közepesen magas sarkú cipőt viselőknek 63 százalék, míg a 9 centis sarok sikeraránya 83 százalék volt.


Csak később lett szexi

A legdivatosabb cipők sarka ma is nagyjából 10 centi, de kapni 13 centnél magasabbat is, ez azonban már különösen veszélyes is lehet viselőjére nézve. Orvosi szempontból a magas sarkú nem számít jó viseletnek: hátfájást okozhat, és növeli a bokasérülések esélyét, hosszú távon pedig tönkreteszi a bokaízületeket.

Az emelt sarkot eleinte igen praktikus okokból kezdték el hordani: az ókori Egyiptomban a mészárszékeken így kerülték el, hogy vérben kelljen lépkedniük. Aztán a nők hamar felfedezték maguknak, az ókori görögöknél és a rómaiaknál is felbukkan. Rómában, ahol legális volt a prostitúció, sokan használták arra, hogy növeljék magasságukat – és forgalmukat.

A magas sarkú aztán a középkorban már inkább a hatalmat szimbolizálta, erotikus töltetet csak a XIX. és a XX. században kapott.

Marilyn Monroe szerint elég egy lányra ráadni a megfelelő cipőt, és azzal akár a világot is le tudja győzni.

(via AP)


Mások is megénekelték már