A feministák háborúja – Heti Star Wars-pletykák

Forrás: The Picture Desk / Lucasfilm / 20th Century Fox / The Kobal Collection

-

Egy csomó hivatalos hírünk volt a héten a Star Wars világából: a bővített univerzumról végleg lemondtak a LucasFilmnél, viszont jönnek új könyvek. Hivatalos lett továbbá, hogy kik a Star Wars VII új szereplői – a feministák nagyon kiakadtak, hogy csak két nő lesz a filmben. Lesz új iOS-es játék, és a Vans is piacra dob egy rakás Star Wars-ihlette ruházati cikket.


Hivatalos lett, hogy a bővített univerzumnak annyi

Sorozatunk múlt heti részében már szó volt arról, hogy Simon Kinberg szerint a spin-off filmekben nem foglalkoznak majd a bővített univerzummal. Ez a gyűjtőneve a Star Wars világában azoknak a történeteknek, bolygóknak és karaktereknek, amelyek a hat filmben nem, de képregényekben, könyvekben és számítógépes játékokban szerepeltek. Nos, ezúttal már a LucasFilm is hivatalossá tette, hogy a bővített univerzumnak annyi, egyelőre a könyvek és játékok lapjain/képernyőin maradnak – sosem készül belőlük film vagy rajzfilm. Pedig milyen izgi lenne Thrawn admirális sztoriját filmvásznon is látni. Nem fogják kitalálni, hogy amúgy ő honnan származik: Csilláról! Sok érdekesség elhangzik még ebben a videóban:Újra jönnek a könyvek!

A szomorú hír után itt egy jobb: a LucasFilm egy másik közleményt is kiadott az előzővel egy napon. E szerint a Disney Publishing Worldwide és a Del Rey Books folytatni fogja a felnőtteknek szóló Star Wars sci-fi-könyvek kiadását. Az első ilyen egyébként Az új remény volt 1976-ban, amely a New York Times bestsellerlistájára ugrott, és azóta mindegyik Star Wars-könyv ott landolt. Az első kötet a Star Wars: Egy új hajnal címet viseli, és a Star Wars: Lázadók című animációs filmsorozat felvezetéseként is értelmezhető. A könyvet John Jackson Miller írja, az előszót az a Dave Filoni jegyzi, aki a Lázadók és a korábbi, A klónok harca rajzfilmsorozatok felelőse a LucasFilmnél.


Gollam benne lesz, de a főszereplők még nem ismertek

Mint azt már kedden megírtuk, a Star Wars VII rengeteg szereplőjének nevére fény derült, a régi trilógia legfontosabb karakterei visszatérnek. Az újak közül Andy Serkist és Max von Sydow-t emelnénk ki – előbbi jó eséllyel motion capture-dolgokat fog készíteni, utóbbi pedig egy ismét megidézett Obi-Wan Kenobi–manifesztáció megtestesítője lehet. Viszont a három fiatal főszereplőt még mindig nem ismerjük. Az terjed a neten, hogy a május 4-i Star Wars-napon (amelynek külön cikket szentelünk) okosabbak leszünk. Emellett biztosnak tűnik, hogy még egy nő lesz a szereplőgárdában. Érdekes egyébként, hogy mennyi színészt hoztak hírbe a Star Wars hetedik részével. Csak egy rövid felsorolás: Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor, Zac Efron, Jesse Plemons és Lupita Nyong'o. Bővebben itt.

Fisher és Hamill Twitteren örömködött


A feministák háborúja

Nem volt olyan jó ötlet Abramséktől, hogy a már ismert Carrie Fisher mellett csupán egy nő, Daisy Ridley kap szerepet az új filmben – róla a Mashable közölt egy egészen részletes portrét. Annalee Newitz az io9 sci-fi blog szerkesztője felháborodott írásban tette szóvá, hogy a készítők teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy a Star Wars világában sok erős női karakter is van, valamint fittyet hánynak a nemi diverzitásra. Alyssa Rosenberg a Washington Poston hasonló kiindulópontból kezdett, végül odáig jutott, hogy a bővített univerzum elkaszálását minden idők legnagyobb Star Wars-hibájának nevezte. Mondjuk azért Hayden Christensen és Jar-Jar ott van még a top3-ban.


37 éve volt a Star Wars történetének legfontosabb napja

1977. május elseje az egyik, ha nem a legfontosabb nap a Star Wars történetében, hiszen ekkor tartották az első és utolsó próbavetítését az első elkészült filmnek – amelynek elkészültéről bővebben itt lehet olvasni –, a később Az új remény címre keresztelt negyedik epizódnak. Válogatott közönség előtt – melynek soraiban a Fox elöljárói és George Lucas barátai is helyet foglaltak – vetítették le a filmet, s a nézők reakcióit magnóra vették. A magnószalagon a közönség tombolását lehetett hallani, innentől pedig már biztos volt, hogy a Star Wars minden idők egyik legsikeresebb filmje lesz az 1977. május 25-i bemutatót követően.


A lábadon lesz az Erő

Jön a Vans Star Wars-kollekció! Bizony, a letűnt emokultúra és a jelenkori hipszterek legmenőbb cipőmárkája vett egy jó adag licencet, és rádobált néhány fontos karaktert és járművet a Vans legújabb ruházati cikkeire. Ha Hawaii-stílusú yodás cuccokra vágysz, júniustól megveheted őket, ha pedig másra, olvasd el Star Wars-divatos cikkünket! A május 4-i Star Wars-napot pedig rendhagyó cikkel ünnepeljük majd.

A Heti Star Wars-pletykák eddigi részeit...

... külön gyűjtőoldalon szedtük össze, ide kattintva elérhetők.