A csodaceruza létezik és kipróbáltuk

Fotó: Vs.hu / Zagyi Tibor

-

Zúg, éget, büdös - a 3Doodler közel tökéletes játék. Egyhetes tesztnek vetettük alá a Kickstarter ötletportálon befutott 3D-s tollat. Pókhálót még nem rajzoltunk vele a sarokba, és még a VS ékszermanufaktúrájára is várni kell, de azért megjárattuk a kütyüt.


A 3Doodler úgy aránylik az asztali 3D-nyomtatóhoz, mint a csőtoll a zsírkrétához. Az eszköz nem a pontosságról szól, nem ezzel fognak pár ezer forintos műanyag kütyüket nyomtatni otthon fillérekből. Az az igazi 3D-nyomtató, csodás termék, szél ellenében is jövőszaga van. A 3Doodler ezzel szemben maga a digitális gyurma. Vagy hurkapálca. Sulifix. Arra való, hogy kétfajta műanyagból – ezekről később – különböző dolgokat rajzoljunk. A dobozon is látható Eiffel-toronyhoz nem árt néhány nap gyakorlás, mert elsőre a műanyag az istennek nem akar úgy viselkedni, ahogy az ember várja tőle. Nyeklik, nyúlik, nem jön elég. A remekül kitalált 3D-s kastélyok helyett esőverte csőszkunyhók sikerülnek. És az már eredmény! Maga az eszköz durván egy csőre emlékeztet. Az egyik végén hideg műanyag szál megy be, a másikon olvadt műanyag jön ki, mint Rotring ceruzából a betét. Az anyag sebességét két gombbal szabályozhatjuk, az egyik a gyors, a másik a lassú. Ahol a folyékony anyag elhagyja a gépet, ott az olvasztófej hatvan-száz fokos is lehet. Semmiképp ne fogják meg! Ennyi az elmélet, mindent tudnak.


Hogy kerül a tej a történetbe?

A kezdet inkább a szerencsétlenkedésről és a műanyagok megismeréséről szól. A 3Doodler két szálfajtával is képes nyomtatni. Az egyik az ABS rövidítéssel jelölt akrilnitril-butadién-sztirol, ami száz fok felett válik nyomtathatóvá, rugalmas, és nem tapad. A másik a politejsav (PLA) nevű szerves műanyag, amelynek hatvan foknál van az üvegesedési hőmérséklete, afelett pedig szétesik a szobrunk. A strapabíró, nagyon kemény – lépett már éjszaka legóra? – ABS-ből készülnek a legókockák, PLA-ból pedig azok a poharak, amelyekbe csak hideg üdítőt lehet tölteni. Ha május elsején a kezére olvad a gulyásos tál, most már tudja, mi történt. A két anyag különbségének inkább a nagy nyomtatók esetében van jelentősége. Például azért, mert a napon hagyott PLA-tárgyak hajlamosak lekonyulni. Doodlerezés közben az érdekes, hogy az ABS-ből egyszerűbben lehet a magasba törő, spirális épületeket rajzolni. A politejsavval pedig ki lehet dekorálni a szemüveget, tornacipőt, táskát, ki mire rajzolna.


3doodler

A fenti tudást öt perc alatt össze lehet szedni a kütyü leírásából és a Wikipédiáról, de manuált közismerten csak a lúzerek olvasnak. Helyette papírról levakarhatatlan ábrákat rajzoltunk. VS-logóba gyógyítottunk bele táblamágnest meg rázkódó szemeket. És csodájára jártunk a néhány tényleg sikerült tárgynak. Ez a csodájára járás a 3Doodler lényege. Az első nap megrohamozták a kollégák az asztalt, amelyre a vaskos tollra emlékeztető kütyüt kipakoltuk. De később is, ha szem elé került az eszköz, akkor mindig akadt valaki, aki leült vele játszani. A jobb ötleteket – például a fentebb emlegetett lesöpörhetetlen, sötétben világítós pókhálót a sarokba – pedig még el se kezdtük megvalósítani. Valahogy arra se volt idő, hogy legókalapokat, punkfrizurát, Excaliburt vagy Durandalt készítsünk, pedig mennyire kézenfekvő.


Mennyibe kerül?

A 3Doodler jelenleg 31 ezer forintba kerül, egy csomag (25 szál) műanyag pedig további 3500 forint. Sörbe átszámolva drága, kreatív játékhoz képest megfizethető. Az, hogy egy csomagnyi anyagból mit lehet csinálni, a felhasználótól függ. A 25 szálat egy délután alatt el lehet játszani úgy, hogy nyoma sem marad. Tele lehet vele rajzolni egy húsvétnyi tojást mintával (tojásra a PLA tapad), de feldíszíthető egy-két csomaggal egy karácsonyfa, vagy telerajzolható a sötétben világító lényekkel egy gyerekszoba. Az eszközt a FreeDee 3D-nyomdában és a Gyurmalabban is meg lehet nézni.