Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

A celebek a celebeszi kutyahúsevést is betiltanák

Fotó: Peter Griffin

-

A botrány után már nem a piacon ölik le a macskákat és a kutyákat.


Helyi és nemzetközi hírességek felszólították Joko Widodo indonéz elnököt, tiltsa be a kutya- és macskahús kereskedelmét. A levelet több mint kilencvenen írtak alá, köztük Cameron Diaz, Simon Cowell, Ellen DeGeneres és Ricky Gervais is. Azt írták, a tilalommal Indonézia "egy szégyenfolttól szabadulna meg" és az országot "egy világ ünnepelné".

A Kutyahúsmentes Indonéziáért állatvédő koalíció szerint a kutya- és macskahús-fogyasztás egészségügyi veszélyekkel is jár. Az indonéz lakosságnak csak egy kis hányada fogyaszt kutyahúst, ám egy 250 milliós országban ez még így is jelentős piac.

Helyi állatvédők és a Humane Society International aktivistái januárban rejtett kamerával készült felvételeket tettek közzé arról, hogy Celebesz szigeten kutyákat és macskákat – köztük lopott házi kedvenceket is – kegyetlenül lemészárolnak. Gyerekek is jelen voltak, amikor doronggal ütötték a kutyákat. Néhány állat még élt, amikor leperzselték róluk a szőrt.

A botrány miatt a celebeszi hírhedt Tomohon piacon felhagytak a kutyák és macskák nyilvános leölésével, de továbbra is árusítanak más településekről odaszállított állattetemeket. Az állatvédők szerint Észak-Celebeszen hetente több ezer kutyát és macskát mészárolnak le. Az állatok többségét más tartományokban szedik össze.