A cannes-i fesztiválra hívták a magyar elsőfilmest

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

Szilágyi Zsófia első játékfilmje ott lehet a 71. cannes-i fesztiválon. Az Egy nap című alkotás a Kritikusok Hete szekcióban versenyez, ahova mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kapott meghívást.


A filmalap Inkubátor Programjában Szamosi Zsófia főszereplésével készített film egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről szól. A világpremier Cannes-ban lesz májusban a Kritikusok Hetén, a magyar alkotás versenyben lesz a május 8-án kezdődő fesztivál valamennyi szekciójában bemutatott legjobb első filmet illető Arany Kamera díjért is.

Szilágyi Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett. Mozifilmjének főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben egy házasság válsága húzódik. A dráma a "halasztásra ítélt pillanatokból" bontakozik ki.

Az Egy nap női alkotócsapata – a forgatókönyvíró-rendező Szilágyi és a főszereplő Szamosi mellett Kenesei Edina és Pataki Ági producerek – arra vállalkoztak, hogy bemutassák egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. "A rutinszerű cselekvésekkel túlterhelt idő, a feladatok ideje ütközik azzal, amit nem lehet ismételni" – mondta Szilágyi.

Az Egy nap gyártását a filmalap a pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának keretében 62 millió forinttal támogatta. A film a tervek szerint ősszel lesz látható a hazai mozikban, a Partnersfilm gyártotta, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.

Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete az első úgynevezett párhuzamos program volt az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja új tehetségek felfedezése a nagy neveket felvonultató filmes mustrával párhuzamosan. A válogatás versenyében hét játék- és kilenc rövidfilm szerepel. A korábbi felfedezettek között volt Jacques Audiard, Alejandro González Inárritu, Ken Loach, Francois Ozon, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes is.

A fesztivál május 19-ig tart, a Kritikusok Hete program zsűrijének elnöke Joachim Trier norvég filmrendező, a kategória díjait május 17-én, a fesztivál összes szekciójában bemutatott legjobb első filmet jutalmazó Arany Kamerát a fesztivál május 19-i záróünnepségén adják át.