800 millióért újítják fel a Tisza-kastélyt

Fotó: MTI/MTVA / Rosta Tibor

-

Bruttó 800 millió forintba fog kerülni a geszti Tisza-kastély felújítása, amely a tervek szerint 2016-ban kezdődik, és két év múlva fejeződik be. A kastély elsősorban Tisza Kálmán- és Tisza István-emlékhelyként működne, de egy oktatási központot is telepítenénk az épületbe.


A fejlesztés költségeinek nyolcvan százaléka uniós forrásból érkezik -közölte az MTI-vel a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. A kastély teljes területét felújítják, beleértve a 610 négyzetméteres földszintet, a 90 négyzetméteres emeletet, a beépítendő tetőteret, az 50 négyzetméteres pincét, a környező majorságot, a kastélyparkot, a családi kriptát és a közeli református templomot. A központ tájékoztatása szerint kulturális és turisztikai funkciót egyaránt ellát majd a geszti kastély, az épületbe tervezett nemzetközi oktatási központot pedig a Teleki Alapítvánnyal együttműködve hozzák majd létre.


Jelenleg a kastélyban az Arany János Általános Iskola és Könyvtár működik, amelynek várhatóan a következő tanévben új helyre kell költöznie.A kezdetben földszintes, később 3 szintes, barokk és copf stílusú geszti kastélyt a 18. század második felében építették. Az 1770-es évektől volt otthona a Tisza-családnak, amely két miniszterelnököt is adott az országnak: Tisza Kálmánt, aki 1875-től 1890-ig volt kormányfő, és fiát, Tisza Istvánt, aki 1903 és 1905 között, illetve 1913-tól és 1917-ig volt magyar miniszterelnök. Ugyancsak a geszti Tisza-család sarja Tisza Lajos, aki kormánybiztosként koordinálta a szegedi nagy árvíz utáni helyreállításokat. 1851-52-ben élt itt Arany János is, a fiatalon elhunyt Tisza Domokos nevelőjeként.


Az összesen 35 kastély és a hozzájuk tartozó ingatlanok fejlesztését és egységes kezelését megfogalmazó Nemzeti Kastélyprogramot november végén hirdette meg a magyar kormány.