6048 dollárt fizettek egy elbaltázott lemezért

-

„Nem teljesen értem, hogy érhet egy lemez ennyit valakinek, ha semmit sem jelent azoknak, akik készítették” – csodálkozott rá a Judge nevű hardcore-zenekar frontembere a lemezritkaságokért folytatott gyűjtői versenyfutás piaci természetére.


A Discogs nevű lemezadatbázis történetének legdrágábban eladott lemeze egy Judge nevű straight-edge hc-zenekar 1989-es lemeze lett. 6048 dollárt fizettek érte. Csak összehasonlításképp: a tavalyi év legdrágább eladott tárgya az oldalon a posztindusztriál legenda Coil ’87-es, ötvenöt darabos boxszettje volt, az majdnem 2000 dollárt ért, hétinches lemezek voltak benne.

A Judge 1989-ban kiadott lemeze kultikus státuszban van egy ideje, nagyrészt a története miatt, tavaly az eBayen is 6600 dollárért vették meg a 110 példányos lemezt.

Történt ugyanis, hogy a lemez felvételekor a Chung King stúdió négy stúdiója közül hármat elfoglalt a Beastie Boys, LL Cool J és a Run DMC, így a Judge-nak maradt a technikailag legkevésbé megfelelő. A hangmérnök ráadásul kokainfüggő volt, nem jelent meg a felvételek harmadik napján, aki pedig beugrott a helyére, az sose dolgozott még punklemezen korábban. Vele kellett befejezni az anyagot, amivel az együttes nem is volt elégedett, de mivel a rajongók által leadott előrendeléseknek meg kellett felelni, kinyomták a rossz verziót 110 példányban. De a zenekar utálta, és a Chung King Can Suck It címet adta neki, lent hallgatható meg.Később megjelent a jó verzió Bringin’ It Down címmel, de a gyűjtők jobban szerették az elcseszettet. Most 6048 dollárt fizetett valaki az egyik példányért a Discogson, ezzel felállítva az oldal történetének legdrágábban eladott lemezének rekordját.

„Nem teljesen értem, hogy érhet egy lemez ennyit valakinek, ha semmit sem jelent azoknak, akik készítették” – nyilatkozta tavaly a Judge nevű hardcore-zenekar frontembere.