36 dal, amitől másképp látja az esőt

Fotó: Kobal / Eddie Hubbell

-

Az eső a legkülönfélébb zenészeket ihleti meg, egyszerre hat elementáris erejével, és szinte bármit ki lehet fejezni vele: aki az esőről énekel, gyakran nem is az esőről énekel igazából. Gyakorlatilag minden zenei műfajnak van mondanivalója az esőről, így tehát lényegében bármilyen jellegű zenével esőhangulatba kerülhetünk, továbbá: akármilyen hangulatban is vagyunk, az esőnek mindig lesz valami válasza rá. 36 dallal segítünk, épp annyival, amennyi Magyarország hívószáma.


Ügynökség: Eső, város, éjszaka


Az Ügynökség 1997-es remek szintis dala az esőről, a városról és az éjszakáról énekel ugyan, mégis, mintha az élet értelmére keresné közben a választ.


Slayer: Raining Blood


Az amerikai thrashmetal 1986-as egyik alaptételében a zivatar nem más, mint az angyalok az emberre zuhogó vére az égből.


Bryan Ferry: A Hard Rain's A-Gonna Fall


Bob Dylan 1963-as dala egy politikai mozgalom és egy évtized amerikai ellenkultúrájának fontos hivatkozási pontjává vált, de épp eléggé szabadon is értelmezhető, hogy számtalan feldolgozása készüljön. Bryan Ferry tíz évvel később már a dekadensebb végén ragadta meg a dalt.


East 17: Let It Rain


Az East 17 dala egyszerre szól az esőről, a szerelemről és a mindenről. Nagyon jól lehet rá táncolni.


Tangerine Dream: Mothers of Rain


A német elektronikus zene úttörői itt már rég túl voltak a csúcskorszakukon. Ettől függetlenül a dalukban mintha megelevenedne a fülledt nyári zápor. A Tangerine Dreamnek sosem volt szüksége szavakra ahhoz, hogy közöljön valamit.


Led Zeppelin: The Rain Song


A Led Zeppelin kevés balladáinak egyike, ráadásul a zenekar itt már vonósokat is használ. Állítólag az ihlette a dalt, hogy George Harrison (Beatles) azt mondta John Bonham dobosnak, hogy ugyan már, miért nincs egy balladája sem a Led Zeppelinnek.


Diaframma: Pioggia


A firenzei posztpunk és new wave alapzenekarának legelső, 1982-es kislemezét az eső ihlette. Ezt jelenti olaszul a szám címe.


Rihanna: Umbrella


Nyolc évvel ezelőtt, 2007 nyara legnagyobb popslágerének, Rihanna első igazán nagy sikerének a legvégén elkezd esni az eső tiszta erőből. De Rihannának van egy esernyője.


Kovács Kati: Add már Uram az esőt


Hozd el a csúnya időt! Kovács Kati (illetve dalszövegírói: Szenes Iván és Koncz Tibor) tudták jól, hogy nincs miért örülni a napnak, ha száraz közben a föld. Nagyszerű dal, ha valaki németül szeretné hallani, itt megteheti.


Ella Fitzgerald and the Inkspots: Into Each Life Some Rain Must Fall


Néha az ember úgy érzi, hogy rá több eső esik, mint a többi emberre. Ebben a jazz-klasszikusban szerencsére aztán kisüt a nap.


Lonnie Johnson: Falling Rain Blues


Még mélyebbre hatolva a nyugati értelemben vett popzene gyökérzetébe, egészen a bluesig jutunk, amelynek a természetéből szinte adódik, hogy legyen mondanivalója az esőről. Lonnie Johnson amúgy állítólag az első volt, aki a hegedűt egy erősítőre kötötte.


Alice In Chains: Rain When I Die


Hetven évvel később pedig a blues még mindig az esőről énekel, illetve halálról, frusztrációról és egy nőről.


Underground Resistance: The Storm


A detroiti techno második hullámának militáns formációja egy egész lemezt szentelt 1992-ben a savas esőnek (Acid Rain). Ezen hallható a viharról szóló fenti nóta is.


Stara Rzeka: Cień chmury nad ukrytym polem


Nagyszerű zenekar a lengyel Stara Rzeka, a fenti dala pedig magában hordozza mindazt a bizonytalanságot, szépséget és fenyegetést, amely abból adódik, hogy nem tudjuk biztosan, hogy esni fog-e az eső a felénk szálló, ránk árnyékot vető felhőből.


Horhos: Eső a Nagy​-​Morgón


A kismarosi barkács-ambient duó érzékeny dalt írt idén májusban arról, amikor leesett az eső Nagy Morgó hegyen.


Jolly és a Románcok: Amikor esik az eső


Jolly dalában először a szerelem jelenik meg, aztán a bánat, a zokogó szív, az égből alázubogó könnyek, majd az élet nehéz mibenléte. Szép dal, hallgassuk meg!


Garbage: Only Happy When It Rains


"Én csak olyankor vagyok boldog, ha esik az eső, valamint akkor, amikor a dolgok komplikáltak" - énekli és mond ellent Jollynak a Garbage zenekar.


The Everly Brothers: Crying In The Rain


Gyakran a büszkeség az oka annak, hogy nem sírunk. Nem akarjuk, hogy a másik lássa. Ilyenkor érdemes kimenni az esőbe, és ott sírni. Közel harminc évvel később az A-ha is megfogadta az Everly Brothers tanácsát


B. J. Thomas: Raindrops keep falling on my head


A Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmhez készült ez az esőről és más dolgokról szóló keserédes dal. Meg is nyerte 1969-ben a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscart.


Ensemble Economique: Hail


A jégesőre azonban senki nem számított. Épp úgy, ahogy a spanyol inkvizícióra sem. Az Ensemble Economique-nak sincs szüksége arra, hogy szavakkal közvetítse a zápor elementáris, hátborzongató, vészjósló mivoltát.


Paul Hardcastle: Rain Forest


A brit Paul Hardcastle a nyolcvanas évek közepén electro eszköztárával hívja fel a figyelmet az esőerdőkre leselkedő civilizációs veszélyekre. Itt az eső immár az élet forrását is jelenti, ha úgy vesszük.


Kern András: Esik


Rémesen esik az eső, mocskosul esik. Ráadásul ősz van, nem pedig tavasz. Kern András egy kupléban énekel a mindennapokról.


The Temptations: I Wish It Would Rain


A Temptations dala egyben az együttes klasszikus (Motown) korszaka utolsó lemezének a címadója is. Az eső tehát egy korszak és egy évtized végét is magával hozza.


The Cure: Prayers For Rain


A Cure a nyolcvanas években elég nagy ívet írt le a gótikus-eszement posztpunktól a popsztárságig, ennek megrázó dokumentuma 1989-es lemeze, a Disintergation is. Egyszerre nagy mű (popzenei értelemben), illetve sötét, pszichedelikus szerektől terhelt, magába forduló anyag. Robert Smith ebben a dalban nagyon várja már, hogy jöjjön végre az ürességet és az önmarcangolást elmosó eső.


Hans Zimmer: Fekete eső teljes filmzene


Miért ne lehetne a neonfénytől tündöklő pocsolyák nagyvárosi estéjének aláfestő zenéje Hans Zimmer teljes filmzene-lemeze, amit Ridley Scott Fekete esőjéhez szerzett?


Eurythmics: Here comes the rain again


Bár a dallam és a dalstruktúra már készen állt, a címet és a szöveget az ihlette, hogy Annie Lennox és Dave Stewart összevesztek egymással a szám írása közben. Lennox kinézett az ablakon és elkezdett esni az eső. A költői én előtt aztán az esőben felelevenednek az emlékek, a fájdalom, a szerelem pillanatai.


Dio: Bring Down The Rain


Szó sincs róla, hogy a rock és a metál valaha élt egyik legnagyobb hangjának ne lenne mondanivalója az esőről.


Skinny Puppy: Rain


A kanadai indusztriál alapzenekara látomásos rémálomként éli meg az eső eljövetelét. Ekkoriban elég sok konfliktus is volt a tagok között, de a fenti szám milyensége feltehetően nem ennek tudható be.


The Weather Girls: It's Raining Men


A dal, amit Geri Halliwell tett ismét népszerűvé 15 éve. A szám egyébként 1979-ben született és egy csomó diszkó- és souldívának felajánlották akkoriban, köztük Donna Summernek, Diana Rossnak, Gloria Gaynornek stb. Nem kellett senkinek, végül Sylvester két háttérénekese csinált belőle 1982-ben diszkóslágert, ez volt az első önálló számuk. És életük legnagyobb sikere.


Beatles: Rain


A Beatles írt egy egészen kiváló számot 1966-ban az esőről, egy b-oldalas dal volt a Revolver-időszakból, de egy nagylemezre sem került fel. Lennon szerint az időjárás miatt folyamatosan nyavalygó emberekről szól. Mások szerint az LSD-ről.


The Black Angels: Entrance Song (Rain Dance Version)


A texasi pszichedelikus garázsrockerek 2010-es, harmadik lemezének a legnagyobb himnusza volt az Entrance Song. Egy évvel később csináltak neki egy "esőtáncoló" verziót, ez hallható fent.


Unknown Child: The Black Horse of the Storm Has Come


Egy magyar énekesnő látomásos és szemlélődő balladája a vihart hozó fekete lóról egy természeti erők ihlette mitologikus lemezen.


Tom Waits: Rain Dogs


Tom Waits egyik legfontosabb lemezének tekintett Rain Dogs címadó dalában, mint annyiszor máskor, Waits a társadalom kitaszított, öntörvényű lényeiről énekel. Odaadja a kivert kutyáknak az esernyőjét, hisz ő maga is egy kivert kutya.


Creedence Clearwater Revival: Have you ever seen the rain?


Bár többen feltételezték, hogy a dalban az eső a vietnami háborúra és a bombákra utalás, valójában éppen hogy a zenekaron belüli konfliktusokról szól. A Credence Clearwater Revival népszerűsége csúcsán volt, egy éven belül pedig fel is oszlottak.


Brian May: One Rainy Wish


Ilyen az, amikor Bryan May feldolgozza Jimi Hendrix dalát. Egy fohász az esőben. Az eredeti dal egyébként Hendrix egy álmából született, és szerepel benne szivárvány is.


Paradise Lost: Colossal Rains


Készüljünk nagy, könyörtelen esőkre!


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!