244 millió forintot adományoztak Cecil társainak védelmére

Fotó: AFP / TONY KARUMBA

-

Több mint 550 ezer font (244 millió forint) gyűlt össze az Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatóintézete (Wildlife Conservation Research Unit, WildCRU) kezdeményezésére azután, hogy orvvadászok kilőtték a zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségét, a Cecil nevű oroszlánt.


Az intézet 2008-ban GPS-szel ellátott nyakörvet helyezett Cecilre, hogy adatokat gyűjtsön az oroszlánok életmódjáról és élettartamáról. "Az adományozók hihetetlen bőkezűségének hála Hwangében és a szomszédos országokban az oroszlánok megóvásán fogunk dolgozni" – jelentette ki David Macdonald professzor, a kutatóintézet alapítója és igazgatója. A intézet az adományokból zimbabwei szakembereket képez, orvvadászok elleni járőröket alkalmaz és új GPS-nyakörveket vásárol.

Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Walter Palmer gazdag amerikai fogorvos július 1-jén segítőivel kicsalta a nemzeti parkból a fekete sörényéről ismert 13 éves hímoroszlánt és nyílpuskával kilőtte. Palmer állítása szerint akkor tudta meg, hogy védett állatról van szó, amikor az elpusztult oroszlánon meglátta a GPS-nyakörvet.

Szerdán Hwangében bíróság elé állítják azt a férfit, aki a fogorvos szafariját szervezte. Azzal vádolják, hogy nem akadályozta meg a Cecil életébe kerülő illegális vadászatot. Theo Bronkhorst ellen a múlt héten emeltek vádat és rendőri felügyelet alá helyezték.

Bronkhorst az AFP francia hírügynökségnek szombaton azt mondta: nem gondolta, hogy törvénytelen dolog történik, és amerikai ügyfele – akinek Zimbabwe a kiadatását követeli – ártatlan. Hozzátette, teljesen szabályosan szervezte meg számára a vadászatot, a fogorvos kifizette az engedélyért járó 50 ezer dollárt.

Cecil kilövése után a zimbabwei hatóságok azonnali hatállyal megtiltották a nagyvadak - oroszlánok, elefántok, leopárdok - vadászatát. A vadászat évi mintegy 40 millió dolláros (11 milliárd forint) bevételt hoz Zimbabwének.