Egy Kossuth-díj is kinéz a Saul fia alkotóinak

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Lázár Jánost a szokásos heti sajtótájékoztatóján kérdezték a kitüntetésről, amire ő némileg homályosan válaszolt. Persze viszonylag pontosan ki lehet következtetni, mire gondolhatott.


Kívánja-e a kormány március 15. alkalmából állami kitüntetéssel elismerni a Saul fia című Oscar-díjas film alkotóit? – merült fel a kérdés csütörtökön, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. Lázár erre úgy válaszolt: a kormánynak nincs jogköre erre, de akinek van, az kívánja, mert komoly nemzeti sikernek tekinti a filmes elismerést.

Március 15-én háromféle kitüntetést szoktak átadni: Kossuth-díjat, Széchenyi-díjat vagy Magyar Érdemrendet. Ezek közül a Kossuth-díjat szokták kiemelkedő művészi teljesítményért odaítélni, illetve a Magyar Érdemrend jöhet még szóba, ami „a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére” szolgál.

Lázár szavai – amelyek szerint nem a kormány dönt – arra utalnak, hogy a Kossuth-díjat és a Magyar Érdemrendet is a miniszterelnök előterjesztésére adományozza a köztársasági elnök. A kettő közül a Kossuth-díj jár pénzjutalommal is, ami most nagyjából 15 millió forint, adómentes juttatást jelent.