Térképeken a romák történelme

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Egyeztetések folynak arról, hogy minél több iskolában legyen a kötetből.


Európa és a cigányság történelme szervesen kapcsolódik, ezt bizonyítja A cigányság történetének atlasza - Térképezett roma történelem címmel megjelent kiadvány – mondta Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), a Külügyi bizottság elnöke, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány alapítója.

Németh Zsolt univerzális értékű munkának, a cigányság fontos kultúrtörténeti fejezetének nevezte Bereznay András kötetét. A negyven éve Londonban élő térképész, történész atlasza megmutatja, hogy mennyire nem regionális kérdés a cigányság ügye, hiszen történetileg behálózza az egész európai kontinenst.

A "történelmi tudat és az identitás kérdése elválaszthatatlan a térképektől" – mondta Németh, aki szerint az atlasz megszületése a cigányság identitásának szempontjából mérföldkő.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerint egyeztetések folynak arról, hogy minél több iskolában legyen a kötetből.

Bereznay azt mondta, hogy az atlasz nem saját kutatásainak eredménye, az ő érdeme az adatok térképre vitele. A kötet 52 térkép és a hozzá tartozó magyarázószöveg segítségével mutatja be a romák történetét, kultúráját és sorsát. Az atlasz az eseménytörténet mellett bemutatja a roma kultúra és a szociális közeg változásainak jelentősebb momentumait is.