Kóti Árpádot választották a nemzet színészének

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Kóti Árpád a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze.


A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére Kóti Árpád kerül a testületbe.


A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.


Az idén már másodszor lepődtem meg

- mondta Kóti Árpád az MTI-nek. Március 15-én ugyanis több mint öt évtizedes kimagasló színészi teljesítményéért Kossuth-díjat kapott.


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója hívta fel a hírrel és ennyit mondott: „megkaptad a nemzet színésze címet, adom Törőcsik Marit.” Kóti Árpádnak két egykori színművészeti főiskolai osztálytársa, Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula gratulált elsőként, majd sorra vette át a telefont Tordy Géza, Molnár Piroska, Haumann Péter és Király Levente.


A díjak semmit nem változtatnak meg a munkájában, a kora - az idén töltötte be a 80. életévét - már inkább - mondta Kóti Árpád.