Film készül Dragomán A fehér király című regényéből

Fotó: AFP / BRITTA PEDERSEN

-

A Trónok harcából ismert Carice van Houten lesz a női főszereplő. Úgy képzelik el, mintha Angliában kommunizmus lett volna.


Alex Helfrecht és Jörg Tittel filmet készít Dragomán György regényéből, A fehér királyból. A 2005-ben megjelent könyvet harminc nyelvre fordították le. Többen is megkeresték az írót - köztük magyar és román rendezők -, hogy szívesen megfilmesítenék, ám eddig erre nem került sor. (Dragománnal erre olvasható interjú a Vs.hun)

A most képbe került brit alkotópáros korábban rövidfilmeket forgatott és darabokat is rendezett a londoni West Enden. Miután nemrég felszabadult egy amerikai-német opció, amely korábban lekötötte a regény filmjogait, elhatározták, hogy ebből forgatják első nagyjátékfilmjüket.

A tervek szerint 2015 nyarán kezdődhet a forgatás Angliában. A különleges effektusokat a Chimney Group készíti majd, amely a Suszter, szabó, baka, kém vizuális világán is dolgozott. A női főszereplő Carice van Houten holland színésznő lesz, őt leginkább a Trónok harcából ismert, de szerepelt Paul Verhoeven Fekete könyv és Bryan Singer Valkűr című filmjében is, de énekesnőként ugyancsak aktív.

A fehér királyban Dragomán György, aki családjával a nyolcvanas években menekült el a Ceausescu-diktatúra elől Marosvásárhelyről, azt ábrázolja, hogyan éli meg egy kiskamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják munkatáborba, hogyan vészeli át az apa hiányát, és hogyan birkózik meg a családi hazugságokkal, nyomasztó titkokkal.

"Úgy képzelik, mintha Angliában harminc évig kommunizmus lett volna, és a film cselekménye ezt követően játszódna. Nagyon érdekes felfogás, kicsit sci-fi-s. Nem bánom, mert nem biztos, hogy A fehér király Erdélyben játszódik, ha valaki sci-fi-ként akarja olvasni, olvassa úgy" - mondta Dragomán az MTI-nek.