Bánhatja a Star Wars, hogy kihagyta ezt a srácot

Fotó: Michael Buckner

-

„Redmayne, you are a fucking liar!” – kiabálta megafonon Tom Hooper rendező az Elizabeth-tévéfilm forgatásán, mikor kiderült, hogy a lovon szerencsétlenkedő Eddie Redmayne egyáltalán nem tud lovagolni, bár ezt blöffölte a szereplőválogatáson. Soha nem volt vérbeli filmrajongó sem, Scarlett Johanssonnak kellett rávennie őt, hogy megnézze A nagy Lebowskit. Rettentően félt a kihívástól, hogy Stephen Hawking világhírű fizikus bőrébe bújjon, egy szuperhős szerepét viszont gondolkodás nélkül vállalná.


Aki eddig nem ismerte a nevét, hát az A mindenség elmélete (kritikánk) után biztosan ismerni fogja, hiszen kis híján Eddie Redmayne folyik a csapból is, amióta hazavitt egy Golden Globe-ot, és a színészkamara díjának megnyerésével komoly Oscar-esélyessé lépett elő. A 33. születésnapját most januárban ünneplő színész felcsigázta a kritikusokat, ömlenek a brit és az amerikai sajtóból a vele készült interjúk. Pedig pár éve még csak a britek és angolszász színházi világ tudta, kiről van szó, ha azt mondták: Redmayne.


Cambridge-ből hozza a kifinomultságot

Ahhoz, hogy valaki eljátssza a világhírű elméleti fizikust, a motoros neuron-betegségben szenvedő Stephen Hawkingot, kell némi kurázsi. És ahhoz is, hogy aztán magabiztosan, de mégis szerényen nyilatkozzon a szereppel kapcsolatban, a díjakat érő alakítását ne kizárólag a saját munkájának, hanem egy csapat eredményének tekintse.


Eddie Redmayne


Valószínűleg ezt a hozzáállást a családból, iskolából hozza. Jómódú, értelmiségi családból származik, dédnagyapja, Sir Richard Augustine Studdert Redmayne bányászmérnök volt, és a lehető legmagasabbra ívelt a pályája: akadémiai karrierje mellett még lovagparancsnokká is előléptették (itt van a tekintélyes szócikk róla). A dédunokáját Anglia négy, kizárólag bentlakásos diákokat képző fiúiskolájának egyikébe, az előkelő Eton College-ba iratták. Ez az a középiskola, amely ontja magából az állami vezetőket (David Cameron miniszterelnök is itt érettségizett), Vilmos és Harry herceg is itt tanult, előbbi évfolyamtársa volt Redmayne-nek.

Redmayne a cambridge-i Trinity College-ban tanult tovább, ahova többek közt Isaac Newton és Niels Bohr is járt. A színész saját bevallása szerint már gyerekkorában sem bajlódott a természettudományokkal, úgyhogy az egyetemen inkább művészettörténetet tanult. „A sok fizikus, kémikus hallgató között mi voltunk a »bohém srácok«, akik Marcel Duchamp-ról beszélgettünk” – mondta egy interjúban.


A Tony-díjjal


Egész korán kezdte a színészetet, csak nem a kamera előtt, hanem a színpadon. Már gyerekként drámaleckéket vett, és imádott énekelni, ő a zuhany alatti éneklős fajtából a jobbik eset: senki sem tudná rávenni, hogy karaokezzon. Első színházi szerepét az Oliver! című gyerekmusicalben kapta, amelyet Sam Mendes rendezett.


A nyeregben béna, de egész jól énekel

A kétezres évek elején kapott ugyan szerepet néhány brit sorozatban is, de valójában ekkor még a színpadon volt érdemes nézni őt. 2002-ben már a Globe-ban játszott; John Logan Red című, Mark Rothko festőművészről szóló kétszereplős drámájával pedig kivívta a kritikusok tiszteletét. Előbb Angliában díjazták a legjobb mellékszerepért, majd a Broadwayre vitt bemutató után, 2010-ben megkapta a színházi szakma legnagyobb elismerését, a Tony-díjat is.


Eddie Redmayne A másik Boleyn lány című filmben


Mozgóképes karrierje igazán a Helen Mirren főszereplésével készült Elizabeth című tévéfilmmel indult be. Tom Hooper rendező a film litvániai forgatásán üvöltötte le megafonnal Redmayne fejét, hogy az micsoda egy hazug alak („You are a fucking liar!”), mert kiderült, hogy bár a szereplőválogatáson még azt blöffölte a színész, hogy tud lovagolni, a forgatáson kis híján megölte magát az állaton. Saját bevallása szerint a további kosztümös filmjei előtt, mint a Cate Blanchett-féle Elizabeth: Az aranykor, A katedrális-sorozat vagy A másik Boleyn lány, már elment lovaglótáborba a biztonságos forgatás végett.


Az ügynökség

Robert De Niro rendezi Az ügynökség forgatásán


Kapott egy kisebb szerepet a Robert De Niro rendezésében készült Az ügynökség című CIA-sagában, itt tapasztalta meg először, hogy milyen egy igazán nagy költségvetésű filmben dolgozni. „A film pénzbe kerül, de ezt könnyű elfelejteni. Amikor Az ügynökség New York-i forgatásán voltam, a hatalmas stúdióban és a legendás, nagy színészek között, mindenben azt láttam, hogy te jó ég, itt mekkora pénzek forognak. És amikor ebben a hatalmas díszletben van az ember, néhány centire tőle pedig forog egy kamera, akkor nem lehet nem érezni a saját anyagi felelősségedet.”


Eddie Redmayne, My Week With Marilyn

Michelle Williamsszel az Egy hét Marilynnel című filmben


Alakított szerzetest történelmi horrorban (Fekete halál), első világháborús katonát a BBC saját gyártású minisorozatában, a Birdsongban, volt Jessica Biel szerelme is A kék szobában, és 2011-ben ő formálhatta meg Marilyn Monroe rajongó asszisztensét az Egy hét Marilynnel című mozifilmben. A romantikus, szerelmes fiú karaktere kétségtelenül illik Redmayne-hez (a Burberry egyik dögösre sikerült kampányában Cara Delevingne szupermodellel flörtöl), úgyhogy A nyomorultak musicalben ráosztották Mariusnak, Cosette szerelmének a szerepét, és kiderült, hogy nemcsak a nagy meglepetést okozó Hugh Jackman, Anne Hathaway és Russell Crowe tud énekelni, de ő is kiereszti a hangját, ha arról van szó.


Eddie Redmayne, Black Death

A Fekete halál forgatásán


Bepánikolt Hawkingtól

Redmayne karriercsináló szerepe nyilvánvalóan az Oscar-jelölést érő Stephen Hawking-alakítás. A mindenség elmélete életrajzi drámának álcázott szerelmes történet, amely aztán a lovaglásnál jóval nagyobb kihívás elé állította a britek szépfiúját. Mindent megtett, hogy ő játszhassa el az ALS-kórban (amiotrófiás laterálszklerózisban, más néven Lou Gehrig-szindróma) szenvedő fizikust, a castingra már az életéből felkészülten érkezett, természetesen átnyálazta az alapművet, az Idő rövid történetét is. „Hihetetlen magabiztosnak tűnsz ilyenkor, mert valójában nem gondolod, hogy valaha is megkapod azt a munkát. Aztán mégiscsak rád osztják a szerepet, egy percre euforikus állapotba kerülsz, de a következő pillanatban már egy teljes évig beteg akarsz lenni”. A szerep egyrészt fizikálisan jelentett kihívást, másrészt nyomasztó volt számára, hogy Hawking és családja is megnézik majd a filmet, sőt vélhetően a kritikákat is el fogják olvasni. (A fizikus utólag tökéletesen elégedett a filmmel.)


Eddie Redmayne, Theory Of Everything

A mindenség elméletében


A felkészülés sem volt könnyű. Hawking fiatal éveiről szinte csak fotók szolgáltak dokumentumként, a nyolcvanas évek előtti időszakról egyáltalán nem volt filmanyag, a nyolcvanas évekből pedig csupán egyetlen felvétel állt Redmayne rendelkezésére, hogy a fiatal Hawkingből felkészüljön – mesélte ezt egyszer Jennifer Lawrence-nek. Persze, a színész személyesen is találkozott Hawkinggal, és a professzor azonnal felajánlotta neki, hogy filmbeli szintetizált hangjához nyugodtan használják fel az általa is használt géphangot, amelyet egyébként Hawking még korábban levédetett.A bottal járó, majd kerekesszékbe kerülő Hawking megformálásban egy koreográfus, egy kellékes és egy sminkmester segített. A színész ellátogatott egy londoni intézetbe, ahol ALS-betegséggel küzdő embereket kezelnek, innen tanulta meg a betegséggel járó fizikai sajátságokat. A sminkes pedig gondoskodott arról,hogy a forgatási napot még a fiatal Hawkingként kezdő Redmayne estére már az idősebb, és a teljesen lebénult professzor legyen. Ilyenkor általában egy eltúlzott méretű kerekesszéket adtak alá, hogy még kisebbnek tűnjön.

Stephen Hawking és volt felesége, Jane Hawking is eljártak a forgatásra. „Rögtön a második napon, amikor a tűzijátékos jelenetet forgattuk, jelent meg Hawking. Mivel a tűzijáték drága, ezért csak háromszor lehetett nekifutni a felvételnek, emiatt aztán mindenki feszült volt aznap este – meséli Redmayne. – És éppen ekkor érkezett meg Stephen. Ápolókkal jelent meg, az állandóan előtte lévő számítógép megvilágította az arcát, de olyan erősen, mintha reflektor lett volna. És pont ebben a pillanatban lőtték fel az első tűzijátékot is. Ez volt a legnagyobb rocksztár-belépő, amit valaha láttam”.


Jupiter felemelkedése

A Jupiter felemelkedésében


Szokatlanul őszinte

  • Szuperhős akar lenni, a Star Warsba viszont nem kellett
Minden vágya, hogy szuperhőst játszhasson egy blockbusterben. A kívánság második fele akár mindjárt teljesülhet is, ha nagyot robban a Wachowski testvérek sci-fije, a február 5-én érkező Jupiter felemelkedése, amelyben a főgonoszt játssza.

Redmayne másik nagy álma volt, hogy a Star Warsban szerepelhessen, viszont hiába próbálta el a hetedik rész, Az ébredő erő castingján hétszer is ugyanazt a jelenetet, nem kellett. Meglepő őszinteséggel beszél arról is, hogy mennyire csúnyán bukott bele A hobbit szereplőválogatásába. Bilbo Baggins karakterére pályázott, de szinte azonnal kiküldték a válogatásról.

  • Filmanalfabéta volt, és ezt nem szégyelli

Egészen addig, amíg nem találkozott Scarlett Johanssonnal A másik Boleyn lány forgatásán, gyakorlatilag egyetlen kultfilmet sem látott. Igen, sem a Keresztapát, sem A nagy Lebowskit. Aztán Johansson egy hosszú listát adott neki a kötelező filmekkel, azóta Redmayne kedvenc mozijai közé tartozik A sötét lovag, a Blue Valentine és a Szerelmem nyara.

  • Szerinte két dolog rossz a filmezésben
Az egyik a szövegkönyv bemagolása: „a szövegtanulás az, ami miatt egész éjjel fent maradok. De azért, lehet egy színész bármilyen zseniális, megnyugtat a tudat, hogy még Ben Kingsley is föl-alá járkál a szobájában, ha szöveget tanul.”

A másik, hogy utólag már nem lehet visszacsinálni: „Csak néhány órád van rá, hogy megcsinálj egy jelenetet, aztán hazamész, és vársz hat hónapot, hogy megtudd, végül is hogy sikerült a jelenet. Nem mehetsz vissza, és tehetsz bele egy új ötletet.”