Kiüresítené a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét a kormány

Fotó: AFP / GERGELY BESENYEI

-

Tiltakozik az Együtt, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt is, mert a kormány a költségvetést megalapozó törvényjavaslat egyik rendelkezésével szerintük megszünteti a regisztrált élettársai kapcsolatban élő párok jogi védettségét.


A DK MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban "eldugva" a kormány megszünteti a regisztrált élettársai kapcsolatban élő, különböző és azonos nemű párok jogi védettségét. A módosítás alapján ezeket a párokat bármikor, bármelyik törvényben meg lehet fosztani a házaspárokat megillető jogoktól - figyelmeztettek.


A Sebián-Petrovszki László pártigazgató, a DK LMBTQ- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) munkacsoportjának vezetője és Niedermüller Péter, a párt alelnöke, EP-képviselője által szignált közleményben az áll: a DK elutasítja és felháborítónak tartja a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy "a fideszes többség kénye-kedve szerint diszkriminálja az általa nem kedvelt formában együtt élő párokat". Határozott meggyőződésük, hogy az államnak nincs köze ahhoz, hogy két felnőtt hogyan rendezi el a magánéletét, és hogy minden polgárt egyenlő jogok illetnek meg szexuális orientációtól és az általuk választott családmodelltől függetlenül - írták.

A Magyar LMBT Szövetség szerdai közleményében azt írta: a kormány kedden a költségvetési salátatörvénybe "rejtve" a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítését célzó javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Felidézték: Magyarországon az azonos nemű párok 2009 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot. A törvény általános érvénnyel rendeli alkalmazni a házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra, néhány fontos, a törvényben tételesen rögzített kivételtől eltekintve (gyermekvállalás, névviselés). A tervezett módosítás ennek az utalószabálynak az alkalmazhatóságát korlátozná - írták.

Az Együtt szerdai közleménye szerint a párt parlamenti képviselői módosító javaslatot adnak be annak érdekében, hogy "a Fidesz ne üresíthesse ki a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét". A Magyar Liberális Párt csütörtökön közölte: Fodor Gábor pártelnök ugyanebből a célból nyújtott be módosító indítványt.