Trumpot, Oroszországot és a WikiLeakset perlik a demokraták

Fotó: MTI/AP / David Goldman

-

A keresetet a párt vezető testülete nyújtotta be.


Beperelte az orosz kormányt, Donald Trump elnökválasztási kampánycsapatát és a WikiLeakset a Demokrata Párt. A párt szerint a 2016-os elnökválasztás idején összejátszottak, hogy megakaszthassák a választási folyamatot. A Demokrata Országos Bizottság (DNC), a párt vezető szerve egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtotta be a keresetet. A párt szerint a Trump-kampány munkatársai összejátszottak az orosz kormánnyal és katonai hírszerzésével, hogy ártsanak Hillary Clinton kampányának és elősegítsék Donald Trump megválasztását – írja a The Washington Post.

Tom Perez, a DNC elnöke szerint "a 2016-os elnökválasztási kampány idején Oroszország mindenre kiterjedő támadást indított demokráciánk ellen és ehhez készséges és aktív partnerre talált Donald Trump kampányában". Szerinte "ez precedens nélküli hazaárulást jelent: az Egyesült Államok egyik elnökjelöltjének kampánya egy ellenséges külföldi hatalommal szövetkezve támogatja meg saját esélyeit az elnökség elnyerésére".

A perkereset szerint az orosz hackertámadások – kiegészülve Trump munkatársainak oroszországi kapcsolataival és a hackertámadások nyilvános helyeslésével – kimerítik a jogszerűtlen összeesküvést a választások befolyásolására, ami a a Demokrata Pártnak komoly károkat okozott.

A Robert Mueller vezette különleges bizottság változatlanul vizsgálja, hogy Trump választási kampánycsapata egyeztetett-e oroszokkal. A képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus tagjai bejelentették: semmiféle bizonyítékot sem találtak erre, ám a demokraták elutasították a jelentést és az érvelést. Trump többször is azt mondta, hogy munkatársai nem játszottak össze az oroszokkal, és az oroszok nem is környékezték meg őket.

Külföldi országok beperlése egyébként várhatóan komoly jogi kihívást jelent majd a demokratáknak.