Két robbantással követtek el merényletet a Fülöp-szigeteken

Fotó: MTI/EPA / Westmincom

-

A térségben aktívak az iszlamista szélsőségesek.


Két pokolgép robbant fel a Fülöp-szigetek déli részén, a merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van. Az első robbanószerkezet Sulu tartomány fővárosában, Jolóban, egy katolikus katedrálisban lépett működésbe a mise alatt, a második pedig a mentés közben, a templom parkolójában robbant fel – mondta Gerry Besana katonai szóvivő. Besana azt mondta, hogy először a használt robbanóanyag típusát elemzik, amiből talán következtethetnek az elkövetőre.

A halottak közül 20 civil és hét katona, a sebesültek közül 61 polgári lakos és 16-an a biztonsági erők tagjai – mondta Graciano Mijares rendőr.A templomokat és a köztereket biztosították, hogy elkerülhessék az esetleges további merényleteket. Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet. Egyelőre senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Elképzelhető, hogy a merénylet egy népszavazás eredményére adott válasz. A helyi választási bizottság pénteken beszámolt róla, hogy a szavazók többsége egy új, autonóm muszlim térség létrehozására szavazott az ország déli részén található Mindanaóban. Egyedül Sulu tartományban nem támogatta a többség a muszlim autonómiát.

A muszlim régió létrehozásáról a legnagyobb felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front és a manilai kormány között 2014-ben kötött békeegyezmény rendelkezett. A lázadók évtizedekig folytattak fegyveres harcot a kormány ellen, a konfliktusban legalább 150 ezren vesztették életüket.