Igazán sajnáljuk – írták a baszk terroristák

Fotó: http://de.indymedia.org/2006/09/157891.shtml / Indymedia Barcelona

-

Elismerte felelősségét és bocsánatot kért az önfeloszlatásra készülő terrorszervezet. Az ETA közleményét a Gara és a Berria lapok kapták meg.


"Tudatában vagyunk annak, hogy a fegyveres harc eme hosszú időszakában sok fájdalmat okoztunk (...) Tiszteletet kívánunk mutatni a halottak, sebesültek és más áldozatok felé (...) Igazán sajnáljuk" – írta az ETA. A terrorszervezet szerint a "hibák vagy téves döntések" miatt olyanoknak is ártottak, akinek semmilyen közvetlen szerepük nem volt a konfliktusban.

"Ezektől a személyektől és családjaiktól bocsánatot kérünk" – írták. "Bárcsak semmi sem történt volna meg mindebből, bárcsak a szabadság és a béke már régen meggyökerezett volna Baszkföldön." Az ETA el kívánja ismerni "közvetlen felelősségét" a baszk társadalomnak okozott "túlzott szenvedésért".

A madridi kormány szerint az ETA-nak már nagyon régen bocsánatot kellett volna kérnie az okozott károkért. Ez nem más, mint újabb következménye a jogállam erejének, amely legyőzte a terrorista szervezetet a demokrácia fegyvereivel.

Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki párt, a szocialista PSOE főtitkára a Twitteren azt írta, hogy az ETA nyilatkozta nagy lépés a végső béke felé egy hosszú és nehéz út után.

A terrorizmus áldozatainak szövetsége, a AVT viszont kifogásolta, hogy a terrorszervezet nem gyakorolt önkritikát, és csak azoktól az áldozatoktól kért bocsánatot, akik nem vettek részt közvetlenül a konfliktusban. Hiányolta az egyéni felelősségvállalást is, amely pedig hozzájárulhatna a még megoldatlan támadások feltárásához.

Az ETA állítólag arra készül, hogy május 5-én a Baszkföld francia részén található Bayonne-ban nemzetközi közvetítőkön keresztül feloszlatja magát.

A terroristák tavaly jelentették be, hogy beszolgáltatják megmaradt fegyvereiket. A fegyveres harccal 2011-ben hagytak fel. Az elrejtett arzenál lelőhelyeinek listáját a francia rendőröknek juttatták el. Baszkföld francia részén több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak.

A független, szocialista baszk államért több mint 50 évig merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért felelős. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.