Az első cseh terrorista 71 éves

-

A sínekre döntött két fát, és a muzulmánokra akarta terelni a gyanút.


Terrorista támadásokért négyévi szabadságvesztésre ítéltek egy cseh nyugdíjast. A 71 éves Jaromír Balda 2017 nyarán Mladá Boleslav mellett két alkalommal szándékosan fákat döntött a vasúti sínekre, hogy vonatbalesetet idézzen elő.

Hibás cseh nyelven írt, fenyegető tartalmú röplapokat is hátrahagyott a helyszínen, hogy a balesetekért a muzulmán bevándorlókat tegye felelőssé. A szerelvények nekiütköztek a sínekre döntött fának, de sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek.

Balda az első cseh állampolgár, akit terrorizmusért ítéltek el Csehországban – mondta Martin Bíly ügyész a bírósági ítélet után.

A nyugdíjas akár 15 év börtönbüntetést is kaphatott volna, de az ügyész csak négyet javasolt, mert az orvosi vizsgálatok szerint Balda pszichiátriai betegségben szenved, és ez viselkedését is befolyásolja. A bíróság elfogadta az ügyész javaslatát, s az elkövető a szabadságvesztés mellett pszichiátriai kezelésnek is alá kell vesse magát. Enyhítő körülményként figyelembe vették az elkövető magas életkorát és büntetlen előéletét.

A bíró szerint Balda egyértelműen vétkes, mert tettére hosszabb időn át készülődött, mindent előre eltervezett, s a hozzá vezető nyomokat is megpróbálta eltüntetni. Balda a cseh sajtó szerint a szélsőségesnek minősített Tomio Okamura képviselőházi alelnök mozgalmának, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) híve. A pártot anyagilag is támogatja, bár tagsága nincs. Okamura már korábban elhatárolódott az ügytől.

Jirí Wazik, a bírói testület elnöke szerint Balda bizonyos értelemben azok áldozatának is tekinthető, akik szélsőséges és idegenellenes nézeteket terjesztenek a társadalomban.

"Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne viselne felelősséget tetteiért. Sokkal jobban meg kellett volna gondolnia, mit tesz. Tudatosítania kellett volna, hogy


bármiféle gyűlölet mindig újabb gyűlöletet gerjeszt"

– mondta a bíró.

"Az államnak a bíróság által egyértelműen ki kellett nyilvánítania, hogy az ilyen viselkedést nem tűri, hanem


szigorúan megbünteti, mert ellentétes a társadalmi rendszerünk alapértékeivel"

– mondta Wazik.