Putyin berendelte magához, rosszul lett, most meghalt

Forrás: MTI/AP

-

Elhunyt Igor Korobov, az orosz katonai hírszerzés főnöke.


Életének 63. évében meghalt szerdán Igor Korobov, az orosz katonai hírszerzés, a GU főnöke, halálát súlyos betegség okozta - közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel egy forrás a hírszerzéstől.

„A vezérkar főcsoport-főnökségének parancsnoka, Igor Korobov vezérezredes november 21-én hunyt el, súlyos betegségben” - mondta a forrás. A halálhírt később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

Az 1956-os születésű Korobov 1985 óta dolgozott a katonai hírszerzésnél, különböző beosztásokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016 januárjában nevezte őt ki a Katonai Főcsoport-főnökségnek nevezett, nagy hatalmú titkosszolgálat vezetőjévé, s egyben az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnokává.

A GU - korábban GRU (Hírszerzési Főcsoport-főnökség) - az orosz védelmi tárca külső hírszerző szerve és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve.

Az intézmény neve idén elsősorban a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni márciusi angliai mérgezéses merénylettel, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hollandiai központja ellen áprilisban megkísérelt állítólagos lehallgatási művelettel kapcsolatban merült fel. A fősodorhoz tartozó nyugati sajtó túlnyomó része a két incidenst az orosz katonai hírszerzés kudarcaként könyvelte el.

Korobovot a GU több tisztjével együtt az Egyesült Államok idén márciusban szankciókkal sújtotta a 2016-os amerikai elnökválasztásokba való orosz kibernetikai beavatkozások miatt. Oroszország következetesen tagadja mindezeket a vádakat.

Az MBH Megyija nevű orosz híroldal idén október elején úgy értesült, hogy a GU kudarcai miatt Putyin elnök szeptember közepén berendelte magához Korobovot, aki a találkozó után „rosszul lett”. A híroldal meg nem nevezett informátorai akkor úgy vélték, hogy a tábornokot hamarosan le fogják váltani, és helyére Szergej Guzinov kerül, akit „Putyin szemeként és füleként” emlegettek.