Putyint még nem nevezték meg a Szkripal-ügyben a britek

Fotó: Kommersant Photo / YURI SENATOROV

-

A londoni belügyminiszter szerint az orosz katonai hírszerzés az állam legmagasabb szintjeitől kapja utasításait.


A GU két ügynökét, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsítják Szergej Szkripal és lánya, Julija megmérgezésével. A Scotland Yard szerint az orosz katonai hírszerzés tisztjei álnevekre kiállított útlevelekkel léptek be Nagy-Britanniába.

Sajid Javid belügyminiszter azt mondta: a gyanúsítottak azonosításához 250 nyomozó térfigyelő kamerák 11 ezer órányi felvételét nézte át és 1400 tanút hallgatott meg.

Javid szerint GRU erősen fegyelmezett szerveződés, amelyet a Kreml rövid pórázon tart, ezért Szkripalék megmérgezése nem engedély nélkül dolgozó, elszabadult elemek akciója volt. A miniszter szerint kétség sem fér ahhoz, hogy a GU ügynökei kizárólag az orosz kormány legmagasabb szintjein kiadott parancsok esetén lépnek akcióba.

A belügyminiszter többszöri kérdésre sem mondta ki, hogy London szerint személyesen Vlagyimir Putyin adhatott utasítást a Novicsok idegméreggel végrehajtitt merénylet-kísérletre.

Theresa May miniszterelnök a londoni alsóház képviselőinek azt mondta: a kormány szerint szinte biztos, hogy a Szkripalék ellen elkövetett akciót "az orosz állam valamely magas szintjén" is jóváhagyták. Sem May parlamenti beszámolójában, sem a Downing Street öthatalmi közleményében nem szerepelt Putyin vagy más orosz állami vezető neve. A Londonban kiadott közleményben a brit, az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány közölte: megbízik a brit hatóságok azon megállapításában, hogy a Szkripalék elleni gyilkossági kísérlet két gyanúsítottja a GRU ügynöke.

Putyin nevét hivatalosan és nyilvánosan eddig egy brit politikus mondta ki. Ben Wallace, a belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint az incidensért végső soron Putyint terheli a felelősség, hiszen ő a hírszerzési szolgálatokat működtető orosz állam vezetője, és "aligha állíthatja róla bárki, hogy nem tartja ellenőrzése alatt az államot".

A 66 éves Szkripal a GRU ezredeseként a brit hírszerzésnek kémkedett a 2000-es években. 33 éves lányával márciusban mérgezték meg Novicsokkal Salisburyben, ahol a nyolc évvel ezelőtti kémcsere után letelepedett. A mérgezést túlélték, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak.

Moszkva folyamatosan tagadja, hogy köze lenne az incidenshez.

Júliusban Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett a Novicsoktól, amikor Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, elhajított parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa a kórházban elhunyt.