Orbán: maradunk és harcolunk

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A Fidesz senki felszólítására nem fog távozni az EPP-ből, de a konzervatív erőket összefogó pártcsalád reformra szorul – mondta a kormányfő.


A migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot, amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni – mondta Orbán Viktor a magyar helyzetről szóló EP-vita után.

Sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha a néppárt összeáll a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és Emmanuel Macron francia államfő szervezés alatt lévő pártjával, akkor "a bevándorlás el fogja árasztani Európát".

"Ez migrációpárti koalíció lesz, s ez rossz hír Európának, akkor a kontinensnek a mi felfogásunk szerint ez a története véget ér. Szeretnénk ezt megváltoztatni, mindent meg kell tennünk a keresztény Európa érdekében, hogy ez ne jöjjön létre" – mondta. "Jelen pillanatban még messze kisebbségben vagyunk."

Orbán azt mondta, a Fidesz senki felszólítására nem fog távozni az EPP-ből, de a konzervatív erőket összefogó pártcsalád reformra szorul, ha sikeres akar lenni a jövő évi EP-választásokon. A néppárt többi tagja majd eldönti, hogy akar-e velük együttműködni – mondta

Szerinte az EPP-nek a bevándorláspárti álláspontról át kellene állnia a határvédelem és az illegális migránsokkal szembeni határozott fellépés politikájára.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nemrég azt mondta, számára gondot jelent a Fidesz néppárti tagsága. Erről Orbán azt mondta, "nekünk is probléma, hogy ő ott van", de a pártnak szélesnek kell lennie a siker érdekében, és ha van elég intelligencia és valóban vannak közös célok, akkor meg kell férni.

"Maradunk és harcolunk" – mondta Orbán.

Az EP szerdán szavaz a jelentésről. A dokumentum szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Orbán azt mondta: az eredmény már megvan, a döntések megszülettek, a Sargentini-jelentést jóvá fogják hagyni a képviselők, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból.

A kérdésre, hajlandó-e kompromisszumra a CEU és a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok ügyében, Orbán azt mondta: ezt a magyar emberek már eldöntötték, s ő nem változtathatja meg ezt a döntést, de ha még ezt is szeretné, a parlamenten soha nem mennének át ezek a javaslatok.

A jelentés elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.