A Belváros nem számolja, kinek, mennyi pénzt fizet

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Egy év huzavona után kiderülhet, hogy mennyiért, milyen feltételek mellett alkalmazzák az V. kerület közbeszerzéseit, ingatlaneladásait is előkészítő ügyvédet. Ezt ígérte egy közadatkérési per során a Belváros. Az önkormányzat előzetesen egy papírt adott, amiből az derül ki: nem szokták összesíteni, kinek, mennyi pénzt fizetnek ki.


A fővárosi V. kerület egy éven keresztül elzárkózott attól, hogy elárulja, mennyi pénzt fizettek ki az önkormányzat egyik kedvenc ügyvédjének. Ez most megváltozhat, mert a Belváros kedden jelezte: hajlandóak kiadni az eddig titkolt adatokat. Ez a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt zajló közadatkérési peren derült ki, amelyet a VS.hu munkatársának kezdeményezésére a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet indított Karsai Dániel ügyvéd segítségével.

A Dr. Sándor Ügyvédi Iroda bizalmas kapcsolatot ápol a fideszes vezetésű V. kerülettel. A jogi iroda készíti elő az ingatlaneladási szerződéseket, bonyolítja le a közbeszerzéseket az önkormányzat számára. Ezért szerettük volna megtudni, mennyi pénzt fizettek ki az elvégzett munkáért az irodának, részesülnek-e sikerdíjban, mi alapján választották ki őket. Az önkormányzat érdemben nem reagált, az adatvédelmi hatóság felszólítását is figyelmen kívül hagyták, ezért bíróság elé vittük az ügyet.


Nem tudják, mennyit fizettek ki

Kravecz Erzsébet, az önkormányzat vagyon-nyilvántartási osztályának jogásza kedden a tárgyalás elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy csak az előző napon kapták meg a keresetet, így nem tudtak megfelelően felkészülni. Egyben azt is jelezte, hogy hajlandók kiadni a kért adatokat. Kérdés, hogy ez a következő, májusi tárgyaláson tényleg megtörténik-e.

Az önkormányzat munkatársa egy pár soros tájékoztatót is átadott. Ez azt a választ tartalmazta, amelyet a kerület korábban Juhász Péter önkormányzati képviselő kérdéseire adott. Az Együtt politikusa idén januárban szintén a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda megbízásainak részleteiről érdeklődött. A keddi tárgyaláson átadott papíron rajta maradt a “Juhász Péter képviselő részére” megszólítás is.

Ebben az áll, hogy az önkormányzat nem tudja megmondani, mennyit fizettek ki az ügyvédi irodának. Ezt azzal indokolták, hogy “sem az önkormányzat, sem a hivatal nem köteles összesítést vagy nyilvántartást készíteni és vezetni az egy-egy megbízottja részére teljesített, összesített kifizetésekről”.

Ennek ellenére pár összeget mégis feltüntettek a papíron. Eszerint az ingatlaneladások miatt 2011 júliusában két szerződést is kötöttek az ügyvédi irodával, az egyik havi 1,5 millió + áfa, a másik havi 1,35 millió + áfa kifizetéséről szól. Az anyagból nem derül ki, hogy hány hónapon át fizeti a kerület ezt a a pénzt.

A közbeszerzési eljárások lebonyolítására három szerződést kötöttek még 2013 februárjában. Ezek szerint 1,5 millió forint jár az irodának, ha uniós eljárással bonyolítanak le egy közbeszerzést. A nyílt közbeszerzésért 1,2 millió forint, a hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásért csak 850 ezer forint jár. Utóbbi tarifáját 2014 novemberében levitték 775 ezer forintra.Ezek az adatok nem tartalmazzák az összes információt, amelyre kíváncsiak voltunk. Valószínűleg ennél több szerződést is köthettek az ügyvédi irodával. Erre utal az is, hogy az önkormányzat már 2011 előtt is igénybe vette a Sándor Sz. Zsolt vezette iroda szolgálatait. Egyelőre a szerződések szövegét sem ismerjük.


A polgármester lakásvásárlása

Az önkormányzat még tavaly megkeresésünkre azt írta, hogy „a Dr. Sándor több mint tíz éve végez megbízható munkát a kerületnek”. Steiner Pál, a kerület korábbi MSZP-s polgármestere szerint az ügyvédi iroda az ő vezetése idején is dolgozott a Belvárosnak, Rogán Antal 2006-tól kezdődő polgármestersége óta azonban egyre fontosabb szerepet játszanak az önkormányzat ügyeinek intézésében.

Az ellenzéki politikusok szerint ez abban nyilvánul meg, hogy az ügyvéd ismerteti az előterjesztéseket az önkormányzat közbeszerzési bizottságának ülésein. De el is magyarázza a képviselőknek, hogy mi alapján választották ki az egyes pályázatok győzteseit.

Nem szokatlan, hogy egy önkormányzat külsős szakértőt, ügyvédet alkalmaz a közbeszerzésekhez. A jogszabályok előírják, hogy megfelelő képesítéssel rendelkező ember végezze az ilyen jellegű munkákat, aki lehet belsős vagy külső munkatárs. Több önkormányzat azért alkalmaz külső ügyvédet, mert ekkor az esetleges jogkövetkezményekért nem az önkormányzatot terheli a felelősség.

Mindenképpen kiemelt bizalmi viszonyt feltételez, hogy az V. kerület nemcsak a közbeszerzést, hanem más jogi munkákat, így a privatizációt is a jogi iroda segítségével végzi. Ráadásul információink szerint a kerület jelenlegi polgármesterének lakásvásárlását is Sándor Sz. Zsolt intézte, amikor Szentgyörgyvölgyi Péter megvásárolta a 110 négyzetméteres Szerb utcai lakását.

Az ügyvéddel leginkább akkor foglalkoztak az újságok, amikor Juhász Péter tavaly novemberben arról számolt be, hogy az ügyvédi iroda kedvezményesen vásárolhat meg egy általa bérelt, Deák téri lakást. Az ellenzéki politikus gyűjtést is rendezett, hogy magasabb összegért jusson hozzá a 237 négyzetméteres ingatlanhoz, a lakás végül mégis az ügyvédi irodáé lett.