Zuhanórepülésben Venezuela

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

A világ legnagyobb recesszióját élte meg tavaly Venezuela, 16 százalékos volt a GDP csökkenése - mondta Rákóczi István, az ELTE portugál nyelvi és irodalmi tanszékének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.


A szakértő szerint a tavalyi után ugyanilyen mértékű hanyatlást prognosztizál a Nemzetközi Valutaalap 2018-ra a gazdasági és belpolitikai káoszba süllyedt országban.

A vasárnapi alkotmányozó nemzetgyűlési választásokról szólva úgy fogalmazott, hogy a voksolás „a demokrácia szempontjából már most elbukott”, a jobboldali ellenzék bojkottálja. Korábban lezárultak azok az utak, amelyek a békés átmenetet jelenthetnék, és a helyzet folyamatosan eszkalálódik - tette hozzá.

Az Hugo Chávez néhai elnök által létrehozott politikai rendszer fennállásának legsúlyosabb válságát éli át. A kőolajban gazdag, de szinte kizárólag petrolkémiai termékeket exportáló ország gazdasága az olaj árának néhány évvel ezelőtti zuhanása miatt összeroppant, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai többnyire üresek.

A belpolitikai válság megoldására Nicolás Maduro elnök július 30-ára alkotmányozó nemzetgyűlést hívott össze. Az ellenzék szerint az elnök az alkotmánymódosítással saját hatalmát akarja megerősíteni, így próbálja megkerülni a lakosság többségének támogatását élvező ellenzéki többségű parlamentet. A választásokat megelőző héten is 48 órás általános sztrájkot tartottak, amely halálos áldozatokat követelő zavargásokkal járt együtt.