Zugló elsőként lesz „Ez a minimum!”-szinten átlátható

-

A kerület meg akar felelni a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu korrupcióellenes követelményrendszerének. Első lépésben a képviselő-testület az információszabadságról szóló rendeletet fogadta el.


A Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért – PM) polgármester által előterjesztett jogszabályt egyhangúan fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete.

Karácsony már a választási kampányban megígérte, hogy megválasztása esetén a széles körű nyilvánosság biztosítása érdekében rendeletben szabályozza és biztosítja a helyi közérdekű és közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságát a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu javaslatai szerint.

A mostani döntéssel Zugló az első olyan település Magyarországon, amely megfelel a korrupcióellenes civil szervezetek által kidolgozott „Ez a minimum!” elnevezésű követelményeknek – közölte a Párbeszéd Magyarországért.


Egyebek közt ez az „Ez a minimum!”

Értékhatár alatti beszerzések nagyobb nyilvánossága

  • Meg kell teremteni a nemzeti közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések (áruk és szolgáltatások esetében nyolc, építési beruházásoknál tizenöt millió forint) nagyobb nyilvánosságát. Ennek eszközeként központi adatbázisban közzé kell tenni az értékhatárt el nem érő beszerzések adatait is.

A csak három versenyző részvételével zajló közbeszerzések átláthatóbbá tétele

  • A hirdetmény közzététele nélküli, ún. meghívásos közbeszerzési eljárásban már az ajánlattételi felhívás kibocsátása pillanatában legyen kötelező nyilvánosságra hozni a meghívott cégek nevét.
  • A meghívásos eljárás esetén kötelezően kelljen megvizsgálni azt is, hogy a meghívott cégek nem állnak-e egymással olyan viszonyban – például tulajdonosi összefonódás vagy közös konzorciumi érdekeltségek révén –, amely akadályozza, korlátozza a tisztességes versenyt.


A zuglói képviselő-testület új szervezeti és működési szabályzatot is elfogadott, valamint megválasztotta alpolgármesternek Szabó Rebekát (PM) és Hajdu Flóriánt (MSZP).