Ausztria és Németország is beengedi a menekülteket

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ausztria és Németország a területére engedi a magyar kormány által a hegyeshalmi határhoz buszoztatott menekülteket, jelentette be péntek késő éjjel az osztrák kancellár.


Werner Faymann osztrák kancellár bejelentette, hogy német-osztrák megegyezés alapján, Orbán Viktor telefonos tájékoztatása után immár Ausztria és Németország is beengedi a Magyarországról érkező menekülteket.


Bundeskanzler Werner Faymann erklärte heute nach einem Gespräch mit dem ungarischen Premierminister Victor Orban, in...

Posted by Bundeskanzler Werner Faymann on Friday, September 4, 2015

Faymann kijelentette: „Ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje és a vészhelyeztet kezelje, ehhez most mi hozzájárulunk”.

Az osztrák kancellár és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon.

Ezzel bebizonyosodott a VS.hu korábbi értesülése. Péntek este azt írtuk, Ausztria nem fogja megakadályozni, hogy a magyar kormány által felajánlott buszokkal Hegyeshalomba szállítandó menekültek belépjenek az országba. Sőt, a valószínű forgatókönyv, amelyre az osztrákok már készülnek, hogy szervezett formában segítik a több ezer migráns eljutását Bécsbe.

A bejelentés előtti hír volt, hogy az osztrák belügyminisztérium már keresi a menekültek elhelyezésére alkalmas szállásokat, illetve táborok kiépítésére alkalmas telkeket, egy külön erre a célra fenntartott telefonvonalon várja a felajánlásokat az összes tartományból. A szállásoknál alapfeltétel, hogy a szobák legalább nyolc négyzetméteresek legyenek, egynél több lakó esetén minden személyre plusz négy négyzetméter jusson, illetve legyen konyha és mosási lehetőség. A belügy naponta és fejenként 19 eurót fizet a szállásadóknak. Az osztrák belügyminisztérium a segélyszervezetekkel együtt készül a menekültek érkezésére – közölték a Die Presse című lappal.

Faymann szövetségi kancellár sajtószóvivőjének nyilatkozata szintén arra utalt, hogy a menekülteket nem fogják feltartóztatni a határon, eszerint „Ausztria nem hagyja magára a vészhelyzetbe került embereket", a következő lépéseket pedig Németországgal egyeztetve fogják kidolgozni – idézte az osztrák Kurier.

Gerald Pangl, a burgenlandi rendőrség szóvivője már csütörtökön arról beszélt, hogy összességében felkészültek a Magyarországról jövő, vonaton utazó menekültek fogadására, akár egy olyan helyzetre is, hogy a migránsok gyalog kelnek át a magyar-osztrák határon.

Ha pedig Bécsbe érnek, onnan regisztráció nélkül továbbengedik őket, az ellenőrzés legfeljebb szúrópróbaszerű – ezt szintén csütörtökön jelentette be a bécsi rendőrkapitány. Ha nem történik súlyos szabálysértés, és nem szükséges a rendőrség közbelépése, úgy miért is avatkoznának a helyzetbe – tette fel a költői kérdést Gerhard Pürstl, aki azzal indokolta az intézkedést, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem képesek megállapítani személyazonosságukat, és őrizetbe venni sem tudják őket.