Zimbabweban a hadsereg vette át a hatalmat

Fotó: MTI/AP / Tsvangirayi Mukwazhi

-

A jelek szerint a hedsereg az elnök feleségének frakciója ellen avatkozott be a politikába. Páncélosok jelentek meg Harare utcáin


A zimbabwei hadsereg hajnalban elfoglalta a ZBC állami televíziót és bejelentette, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. A katonák szerint akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel.

A közleményben tagadták, hogy puccsot hajtottak volna végre, és azt írták, remélik, a zimbabwei helyzet visszatér a normális kerékvágásba.A katonák tisztelettel beszéltek az államfőről, a fegyveres erők főparancsnokának és őméltóságának nevezték. Azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak. Azt ígérték, hogy megvédik a köztisztviselőket, és garantálják az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

A Twitteren megjelent kép szerint a katonák lefegyverezték a rendőröket.A bejelentés előtt lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül azután, hogy katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin. Állítólag három nagy robbanást is hallani lehetett a város központjában.A katonák páncélos járművekkel zárták le a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat. Állítólag őrizetbe vették Ignatius Chombo pénzügyminisztert. Chombo magas rangú tisztségviselője a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormánypártnak.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, mert összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert szerinte tisztogatás zajlik a kormánypárton belül az ország függetlenségi harcának résztvevői ellen. Az elnök felesége, Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF-en belül és annak befolyásos ifjúsági szervezetében, ám konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival. A veteránok kivételezett helyzetet élveztek, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből. Grace Mugabe frakciója állítólag Mnangagwa több mint száz állítólagos híve ellen készültnek fegyelmi eljárást indítani.


A válság évtizedei

A zimbabwei gazdasági-politikai válság évtizedek óta tart: az ország függetlenségének kikiáltása után Mugabe fokozatosan építette ki zsarnoki rendszerét. A politikai ellenzéket üldözte, gazdaságpolitikája pedig a csőd szélére sodorta az országot. Mugabe politikai bázisát a függetlenségi háború fekete veteránjai biztosították. Nekik kedvezve üldözték a fehér farmereket, a nagy földbirtokokat államosították és felparcellázták – ettől a gazdasági helyzet azonban cseppet sem javult, a zimbabwei dollár a hiperinfláció miatt összeomlott és értéktelen lett.

Az idős Mugabe utódlása régóta az egyik legfontosabb belpolitikai téma. Az országban elvileg új alkotmány lép életbe majd életbe, ha azt elnök távozik a hatalomból, de egy ideje Grace Mugabe politikai ambíciói okoznak további bonyodalmakat. Az elnök feleségét azonban a jelek szerint nem támogatják azok a struktúrák, amik a hatalomban tarthatták volna.

Az ellenzék támogatja

Az ellenzék az alkotmányos demokráciához való békés visszatérést követeli. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) – a Zanu-PF legjelentősebb belpolitikai ellenfele az utóbbi két évtizedben –, közleményében azt írta: reméli, hogy a hadsereg beavatkozása elvezet egy "stabil, demokratikus és haladó nemzetállam megteremtéséhez".

A zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője felszólította a Dél-afrikai Köztársaságot, a térség többi országát és a nyugati hatalmakat, hogy állítsák helyre kapcsolatukat az országgal a katonai hatalomátvétel után. Chris Mutsvangwa üdvözölte a hadsereg lépését, és azt "a hatalommal való arcátlan visszaélés vértelen korrekciójának", egy "szakadék szélén álló ország megmentésének" nevezte.