Zikavírus: fogamzásgátló tablettát kért a nőknek egy ENSZ-biztos

-

Az ENSZ emberi jogi biztosa azt kérte, a zikavírus által sújtott országokban engedélyezzék az abortuszt és a fogamzásgátlást, hogy így védjék ki a vírus okozta kóros kisfejűséget.


Zaid Raad el-Husszein közleményében szorgalmazta, hogy az érintett országok "késlekedés nélkül vizsgálják felül az abortuszt és a fogamzásgátlást korlátozó jogszabályaikat, hogy a gyakorlatban is eleget tegyenek az egészséghez való jog egyetemes emberi jogi kötelezettségének".

A világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának kérése kifejezetten a mélyen vallásos dél-amerikai országoknak szólt, amelyek többsége sem az abortuszt, sem a fogamzásgátló tablettát nem engedélyezi, ennek ellenére azt várja a helyi nőktől, hogy ha lehet, ne essenek teherbe. "Hogy várhatják el ezektől az asszonyoktól, hogy ne kerüljenek áldott állapotba, ha nem adják meg nekik a lehetőséget a terhesség megakadályozására" – kérdezte Cécile Pouilly, a főbiztosság szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Orvosszakértők szerint feltételezhető, hogy az egyébként hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó zikavírus miatt több csecsemő születik kóros kisfejűséggel. Az Egészségügyi Világszervezet feltételezi, hogy összefüggés van a zikavírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, akik mikrokefáliás csecsemőt hoztak világra. Ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, valóban van-e összefüggés, és ha igen, milyen mértékben tulajdonítható a vírusnak a kóros kisfejűség, mivel számos más tényező, a többi közt az anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, illetve a mérési normák hiányossága is okozhat ilyen rendellenességet.