Zendülni próbált két tucat katona Maduro ellen

Fotó: AFP / JUAN BARRETO

-

Huszonhét, Nicolás Maduro államfő rendszere ellen forduló katonát vettek őrizetbe hétfőn Venezuelában - közölte egy magas rangú tisztségviselő nem sokkal a lázadás elfojtását követően.


Diosdado Cabello, a vitatott körülmények között megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke elmondta, hogy 25 katonát a zendülés helyszínén fogtak le, a főváros Caracas északi részén, további két katonát pedig másutt. A politikus azt mondta, hogy a csoport vezetője Alexander Bandres Figueroa őrmester volt.

A nemzeti gárda meg nem határozott számú katonájából alakult csoport hétfőn egy helyi felkelést robbantott ki a fővárostól nyugatra fekvő Macaraóban - állította egy közleményében a hadsereg, amely közölte, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

A beszámoló szerint a katonák fegyvereket loptak a nemzeti gárda egyik helyőrségéből a fővárostól keletre fekvő Petaréban, majd egy laktanyába vonultak a főváros északi, Cotiza kerületében.

A laktanyához vezető úton felfegyverzett lázadók videót készítettek, amit feltettek a közösségi oldalakra. A felvételen arra szólítottak, hogy az emberek tagadják meg az engedelmességet Madurótól és népfelkelésre szólítottak fel.

Egy férfi kijelentette, hogy ők a nemzeti gárda hivatásos katonái, akik szembefordultak az általuk teljesen elítélt jelenlegi rendszerrel, és szükségük van a támogatásra, az emberek vonuljanak az utcákra. A férfi közelében egy kis csoport katona volt látható, akik azt kiabálták: a nép vonuljon az utcára.

Egy másik hang a felvételen azt mondta: „Akarjátok, hogy a hadsereg meggyújtsa az engedetlenség kanócát? A hadsereg azon van, hogy ezt megtegye, szükségünk van a támogatásotokra.”

A védelmi minisztérium a jobboldal számlájára írta a történteket.

A katonai felkelés az ellenzék által szerdára meghirdetett, a kormány távozását és szabad választásokat követelő tüntetéssel összefüggésben robbant ki. Az ellenzéki erőknek ez az első nagyszabású mozgósítása a 2017-es tiltakozások után, amelyekben 125-en haltak meg a dél-amerikai országban.

A Maduro által megkerült, ellenzéki többségű törvényhozás egy hete amnesztiatörvényt fogadott azon katonák számára, akik részt kívánnak venni a demokratikus rend helyreállításában. Egyúttal hatalombitorlónak nyilvánította Nicolás Madurót, akit nemzetközi megfigyelők és a belföldi ellenzéke szerint is tavaly májusban tisztességtelen körülmények között választottak újra.