Zavargások a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél

Fotó: MTI/EPA / ABIR SZULTAN

-

Az izraeli rendfenntartók erővel, például hangbombákkal távolítottak el zavargó palesztinokat az al-Aksza közeléből. Be is hatoltak a mecsetbe.


Az izraeli rendfenntartó erők hangbombákkal, erőszakkal távolították el a palesztinokat az al-Aksza mecset melletti Mecsetek teréről, miután zavargások törtek ki a pénteki muzulmán ima után, és a palesztinok köveket dobáltak - jelentette az izraeli katonai rádió. Az izraeli egyenruhások megrohamozták a muszlim vallás harmadik legszentebb helyét, az al-Aksza mecsetet, s behatolva az imaházba ott is letartóztattak több bemenekült palesztint.

A rádió értesülése szerint négy rendőr könnyebben megsebesült a kődobáláskor. Az izraeli egyenruhások erőszakkal, tömegoszlató fegyverek, köztük hangbombák bevetésével távolították el a palesztinokat a pénteki ima végeztével a térről.

A pénteki jeruzsálemi zavargások miatt - a rendőrség közlése szerint - huszonnégy palesztint vettek őrizetbe. Palesztin források több könnyebb sebesültről is beszámoltak a tömegoszlatást követően.


A folytonos izraeli támadások a megszállt Jeruzsálem ellen csak növelik a feszültségeket, s az egész térséget egy olyan vallásháborúba fogják taszítani, amelyre már régóta figyelmeztettünk

- jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a történtekre reagálva.


A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a detektoros kapuk eltávolításának egyéves évfordulójáról emlékeztek meg a palesztinok az ima után kitört zavargásokkal. "Köveket és petárdákat dobtak a rendőrök felé" - hangsúlyozta a rendőrség közleménye. "A rendőrök behatoltak a Mecsetek terére, és megkezdték az emberek eltávolítását a területről" - tette hozzá a rendőrség szóvivője.

A rádió szerint az izraeli biztonságiak elfogtak és kihallgatásra vittek több, a lázongásban részt vevő palesztin fiatalt, és többen közülük a mecsetben barikádozták el magukat. Palesztin források szerint a beléptető kapuk leszerelésének első évfordulóját ünnepelték az arabul Haram al-Sarifnak nevezett téren. Az izraeli rendőrség tavaly nyáron egy merénylet után detektoros kapukat próbált a mecsetekhez vezető utakhoz telepíteni, de a tiltakozó tüntetések hatására később felszámolták az új biztonsági rendszabályokat.


A Gázai övezetben tartott újabb, pénteki tüntetéseken két palesztin vesztette életét az izraeli katonák lövéseitől. A gázai egészségügyi minisztérium szerint egy 14 éves fiút és egy 43 férfit lőttek agyon.


Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 156 palesztin vesztette életét, és 14 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.