Zágráb szerint az EU-nak nincs köze a határvitához

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Horvátország tárgyalni akar Szlovéniával.


Az Európai Bizottság nem illetékes a horvát-szlovén határvitában született döntőbírósági határozat ügyében. Horvátország elvárja a bizottságtól, tartsa tiszteletben, hogy kétoldalú problémáról van szó, amelyről Zágráb kész tárgyalni Ljubljanával – mondta Andrej Plenkovic. A horvát kormányfő szerint az elmúlt évtizedben Horvátország – Szlovéniával fennálló rendezetlen ügyei és a csatlakozási tárgyalások szlovén részről történt hátráltatása miatt – éveket vesztegetett el az EU-hoz való közeledésben. "Az európai intézmények részéről soha senki nem kért elnézést Horvátországtól, amiért késett az ország uniós csatlakozása olyan bilaterális problémák miatt, amelyeknek semmi közük nem volt a tárgyalási folyamatokhoz" – mondta Plenkovic.

Szerinte az EB nem illetékes és nem foglalhat állást a nemzetközi döntőbíróság ítéletéről, és a testületnek nem is kellett volna tárgyalnia arról.

Horvátországnak nem kell aggódnia egy olyan kijelentés miatt, amelyet Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke tett az ülés után. "Ennek a nyilatkozatnak nincs sem politikai, sem jogi súlya" – mondta Plenkovic.

Az EB első alelnöke – miután meghallgatták a horvát és a szlovén álláspontról Neven Mimica horvát és Violeta Bulc szlovén biztost –, azt mondta: a bizottság "tudomásul vette az ítéletet", és elvárja, hogy a felek tegyenek eleget az abban foglaltaknak.

Miro Cerar szlovén kormányfő a Twitteren üdvözölte a EB állásfoglalását, méltatva, hogy a testület kész segíteni az ítélet végrehajtásában.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt pedig Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Zágráb 2015-ben döntött úgy, hogy visszalép a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki a döntőbíróságon.

A határvita ügyében múlt csütörtökön döntött a hágai nemzetközi döntőbíróság Szlovénia javára, és az ítélet értelmében módosítani kell a Pirani-öböl közepén húzódó határvonalat úgy, hogy a szlovénok ne csak horvát területi vizeken keresztül tudjanak kijutni az öbölből az Adriai-tengerre, más vitatott területeket viszont Horvátországnak ítéltek, például a Szamobori-hegység Sveta Gera csúcsát. Horvátország azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést.