Washington és Phenjan titkos tárgyalásai enyhítették a feszültséget

Fotó: MTI/EPA/THE STRAITS TIMES / SPH / KEVIN LIM

-

Svédországban egyeztetnek az USA és a két Korea küldöttségei.


Washington és Phenjan hírszerzői egy évtizeden át titkos kapcsolatot tartottak fenn – írja a The Wall Street Journal. A lap szerint még a legfeszültebb időszakokban is lehetséges volt a kommunikáció, így érték el a foglyok szabadon bocsátását, illetve Donald Trump és Kim Dzsong Un tavalyi csúcstalálkozóját.

A titkos kapcsolattartást a CIA bonyolította. 2012-ben – még Barack Obama kormányzása idején – két CIA-tisztségviselő is járt Észak-Koreában. A The Wall Street Journal szerint Phenjanba Michael Morell, a CIA akkori igazgatóhelyettese és utódja, Avril Haines utazott. Obama elnökségének utolsó szakaszában a kapcsolat elaludt, és Mike Pompeo külügyminiszter CIA-igazgatóként élesztette újra. 2017 augusztusában két munkatársát Szingapúrba küldte, hogy tárgyaljanak az észak-koreaiakkal.

2018 elejére az amerikai és az észak-koreai hírszerzés képviselői már egy sor megbeszélést tartottak. A The Wall Street Journal szerint a kapcsolatoknak fontos szerepük volt az első Trump-Kim csúcstalálkozó létrejöttében, és a hírszerzők a második csúcstalálkozó előkészítésében is részt vesznek. Az amerikai hírszerzés partnere Kim Jong Csol volt, aki korábban az észak-koreai hírszerzést vezette, és akit a Fehér Házban fogadott Trump elnök is.

A lap szerint azonban nemcsak ezek a különleges kapcsolatok járultak hozzá Washington és Phenjan közeledéséhez. Ebben segített Phenjan és Szöul viszonyának javulása is.

A The Wall Street Journal nem nevezte meg a forrásait, az értesülést sem a CIA, sem a külügyminisztérium, sem a Fehér Ház nem kívánta kommentálni.


Új bázis

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) tanulmányában azt írja, hogy egy eddig ismeretlen ballisztikusrakéta-bázist azonosítottak Észak-Koreában. Victor Cha, a tanulmány egyik szerzője szerint "az észak-koreaiak nem fognak tárgyalni olyan dolgokról, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra".

Közben az észak- és dél-koreaiak, illetve az amerikaiak Stockholm közelében tárgyaltak. Ezekről a svéd külügy egyik szóvivője azt mondta, hogy "konstruktív megbeszéléseket tartottak a Koreai-félsziget helyzetéről, egyebek között a bizalomépítésről".

Az egyeztetéseken Csö Szon Hi észak-koreai külügyminiszter-helyettes, Li Do Hun dél-koreai dél-koreai tárgyaló, és Stephen Biegun, az USA észak-koreai különmegbízottja vett részt.