Washington és Moszkva az ENSZ BT-ben küzd Venezueláért

Fotó: MTI/EPA/EFE / Cristian Hernández

-

Az Egyesült Államok és Oroszország is határozati javaslatot terjeszt a Biztonsági Tanács elé.


Határozati javaslatot készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjeszteni az Egyesült Államok a venezuelai helyzet rendezésére, ami "ellenjavaslat" kidolgozására késztette Oroszországot - jelentette az AFP szombat este.

A francia hírügynökség megszerezte mindkét dokumentum szövegét.

Az amerikai javaslat szerint a BT-nek teljes támogatásáról kellene biztosítania a venezuelai parlamentet, amelyet az "egyetlen demokratikusan megválasztott intézménynek" nevez. Mélységes aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Venezuelában a biztonsági erők túlzott mértékben folyamodnak erőszakhoz a békés és fegyvertelen tüntetőkkel szemben.

A dokumentum olyan politikai folyamat megindítását szorgalmazza, amely "szabad, igazságos és hiteles" elnökválasztásokhoz vezet. Felkéri António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy vesse latba befolyását egy ilyen szavazási eljárás érdekében.

Az amerikai javaslat szükségesnek tartja a humanitárius válság további elmélyítésének a megakadályozását, akárcsak annak a megkönnyítését, hogy a segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Az AFP szerint még nem lehet tudni, mikor szavaznak a BT-ben. Egy magát meg nem nevező diplomatára hivatkozva a hírügynökség tudni véli: ha sor kerül a voksolásra, a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt támogató Oroszország bizonyosan élni fog vétójogával.

Ugyancsak a francia hírügynökség értesülései szerint Moszkva "alternatív" határozati javaslatot készül a testület asztalára tenni. E szerint a BT kifejezi aggodalmát az olyan fenyegetések miatt, amelyek erő alkalmazását helyezik kilátásba Venezuela területi épsége és politikai függetlensége ellen.

Az orosz javaslat bírálja a beavatkozási kísérleteket a latin-amerikai ország belügyeibe, a fennálló helyzet békés rendezéséért száll síkra.