Washington bombázókat küldött Észak-Korea partjaihoz

Fotó: MTI/AP / Maye-E Wong

-

A phenjani külügyminiszter rakétákkal fenyegette meg az Egyesült Államokat.


Az amerikai légierő B-1B típusú hadászati bombázói az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe repültek. A Pentagon szerint az erődemonstrációval megmutatták a Donald Trump rendelkezésre álló katonai opciók kiterjedését.

"Ez a demilitarizált övezettől legészakabbra fekvő térség, ahová amerikai harci gép vagy bombázó berepült Észak-Korea partjai mentén a 21. században, aláhúzva annak komolyságát, ahogyan mi vesszük (Észak-Korea) vakmerő magatartását" – mondta Dana White. A Pentagon szóvivője nem sokkal azelőtt szólalt meg, hogy Észak-Korea külügyminisztere beszédet mond az ENSZ-közgyűlésen.

"Ez a katonai feladat megmutatta az Egyesült Államok eltökéltségét és azt a világos üzenetet, hogy az elnöknek számos katonai lehetősége van bármilyen fenyegetés legyőzésére" – mondta a szóvivő hozzátéve, hogy Észak-Korea fegyverkezési programja súlyos veszélyt jelent.

"Készek vagyunk használni a katonai lehetőségek teljes tárházát, hogy megvédjük az Egyesült Államokat és szövetségeseinket" – mondta White.

A bombázók a Guamon lévő támaszpontról szálltak fel, a kísérő vadászgépek pedig a japán Okinaváról.

Az erődemonstrációt a Washington és Phenjan között az elmúlt napokban folyt heves szóváltás után tartották. Az amerikai elnök őrültnek nevezte Kim Dzsong Unt, aki "egy eszement ember zagyvaságainak" nevezte Trump fenyegetőzését arról, hogy Phenjan soha nem látott "tüzet és haragot fog" tapasztalni, ha tovább provokálja Washingtont. Phenjan szeptember 6-án hajtotta végre hatodik, eddigi legnagyobb nukleáris kísérletét, és számos ballisztikus rakétakísérletet végzett a nyár folyamán.

Július 30-án Washington hasonló erődemonstrációt tartott két B1-B típusú stratégiai nehézbombázójával átrepülve a Koreai-félsziget felett, válaszul a júliusban végrehajtott két észak-koreai ballisztikus rakétakísérletre.


Hajszálnyit sem változtat

Észak-Korea már csak néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon – mondta Ri Jong Ho külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján. Szerinte a phenjani rezsim célja, hogy hatalmi egyensúlyra lépjen az Egyesült Államokkal. Kilátástalan abban reménykedni, hogy Észak-Korea egy hajszálnyit is változtat álláspontján a szigorúbb szankciók miatt – mondta a külügyminiszter.

Azután, hogy Trump az ENSZ-ben mondott beszédében rakétás embernek nevezte az észak-koreai vezetőt, "elkerülhetetlenné vált, hogy rakétáik meglátogassák az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét" – mondta a külügyminiszter.

A miniszter szerint országa "könyörtelen megelőző intézkedéseket" fog tenni, ha Washington vagy vazallusai "le akarnák fejezni" a phenjani főhadiszállást vagy az észak-koreai hadsereg vezetését.

A külügyminiszter Trumpot értelmi fogyatékos és nagyzási hóbortban szenvedő emberként jellemezte. "Csak Trump van öngyilkos küldetésben" – mondta, válaszul az amerikai elnök kijelentésére, aki ugyanezt állította a phenjani rezsim vezetőjéről. Amennyiben ártatlan amerikaiak esnének áldozatul a két ország konfliktusában, ezért teljes mértékben Trumpot terhelné a felelősség.