Vona szerint sikeres a Jobbik néppártosodása

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Három budapesti jelöltjét mutatta be az ellenzéki párt.


A Jobbik felkészült az ország kormányzására, és arra, hogy tisztességes, biztonságos, élhetőbb Magyarországot teremtsen – mondta Vona Gábor a párt budapesti jelöltbemutatóján. Míg a baloldali pártok lényegében egymást akarják leváltani, addig a Jobbik a kormányt, és vállalják politikai képviseletét mindenkinek, aki ezt akarja ma – mondta a pártelnök.

Vona azt mondta: a társadalom többségének egybehangzó véleménye szerint az ország rossz irányba halad, az emberek többet érdemelnének, ezért nem lehet 2022-ig vagy tovább várni az elszámoltatással, a demokrácia helyreállításával és a gazdaság fejlődő pályára állításával.

A Jobbik az elmúlt 5 évben végigment – a párt testületeiben ellenszavazat nélkül elfogadott – néppártosodási folyamaton, és ennek gyümölcseit most elkezdték leszedni. Vona testi-lelki-szellemi megújulást tart szükségesnek, ehhez egy pedagógusvezetőt, egy orvos-vezetőt és egy sportvezetőt indítanak egyéni jelöltként: Bardócz-Tódor András fizikatanárt a 2., Gyenes Gézát, a párt egészségpolitikusát a 12., és Kovács Tamás volt kardvívót és szövetségi kapitányt a 4. Választókerületben.

Bardócz-Tódor szerint az iskolák ma látszólag működnek, de sem a tanítás, sem a nevelés nem hatékony, egyre nehezebb a tanárok dolga, a gyerekek pedig túlterheltek. Céljaként jelölte meg, hogy ezek ellen tegyen. Gyenes – aki 2010-től egy cikluson át volt a párt országgyűlési képviselője – az egészségügy egész szerkezetének megváltoztatását, benne a társadalombiztosítási rendszer helyreállítását és az ellátó apparátus problémáinak megoldását sürgette. Kovács szerint a Fidesz letért a keresztény útról. Céljai között a János kórház fejlesztését, a zöldterületek megőrzését nevezte meg, és azt is jelezte: vissza kell hozni a szakmaiságot a sportba, nem lehet tűrni, hogy dilettáns politikusok vezessenek szakágakat.

Vona szerint a Jobbik egyedül szeretne választást nyerni, és ha a parlamenti matematika megkívánja az együttműködést, akkor mozgástere az új pártokig – az LMP-ig és a Momentumig – terjed ki.

Szerinte elenyésző számban voltak csak olyanok, akik a néppártosodás miatt hagyták el a pártot, ezért sikerként értékeli a folyamatot.

Az Állami Számvevőszék bírságáról azt mondta: az esetleges halasztásról egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést, de önként nem fognak fizetni, mert törvénytelennek tartják az egész folyamatot. A gyűjtésből eddig befolyt pénz sorsát kedden vitatja meg a párt elnöksége.