Vona Gábor személyes tanácsadója hízik a Jobbik pártalapítványán

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Megadta magát az ellenzéki párt, és végül is kiadta az Átlátszónak a költségvetésből támogatott alapítványának a szerződéseit. A legmagasabb összegű megbízásokat Forrai Richárd érdekeltségei kapták.


Az Átlátszó.hu közzétette a listát arról, hogy a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány 2011 óta kikkel szerződött, vagyis mire fordította az évi több mint 200 millió forintot, amelyet a parlamentbe bejutott Jobbik alapítványaként kap az állami büdzséből. Nem volt könnyű mutatvány a tényfeltáró hírportál számára, miután az ellenzéki párt sokáig vitatta, hogy ezek közérdekű adatnak számítanának. Végül azonban


a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökségének kérése alapján

átadták az adatsort az Átlátszónak. Mindez pár nappal az előtt történt, hogy megkezdődött volna a bírósági per, miután a portál keresetlevelet nyújtott be a szerződések nyilvánosságra hozása érdekében.Az alapítvány a legtöbb pénzt három partnerére költötte: az Iránytű Intézet Kft.-re, a Magyar Hírek Kft.-re és a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványra. Az elsőt úgy jellemzi az Átlátszó, mint a Jobbik Századvégét, lévén, hogy ez is egy kutatóintézet. A Magyar Hírek Kft. adja ki a Barikád című hetilapot, a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány pedig az Alfahír portált. Az Iránytű tulajdonos-ügyvezetője és a Barikád kiadója egyaránt Forrai Richárd, aki a pártelnök, Vona Gábor személyes tanácsadója és a Jobbik korábbi frakcióigazgatója is.


Középen Forrai Richárd


Az Iránytű az elmúlt 4-5 évben 170 millió forint bevételre tett szert a Gyarapodó Magyarországnak köszönhetően, a Barikád pedig néhány hetente kap néhány millió forintot a lap előfizetéseként, vagy éppen csak egyszerűen támogatásként. Bár jogilag nincs kapcsolat a Barikád és az időközben alfahir.hu-ra átnevezett hírportál között, eredetileg az emblémájuk is megegyezett, és a szerkesztőgárdában is voltak átfedések.


A Jobbik döntően közpénzekből gazdálkodó pártalapítványa az elmúlt években Wass Albert könyvének rovásírásos kiadására, valamint Usztics Mátyás tanulmányára is költött.