Volt testőre mentette meg egy medvetámadástól Putyint

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Az orosz elnökről sztorizgatott egy napilapnak adott interjújában Putyin volt testőre, aki egy hete már kormányzó.


A Kommerszant című napilapnak adott interjúban beszélt Vlagyimir Putyin volt testőre arról, hogy megfutamított egy medvét attól a vidéki háztól, ahol az elnök megszállt.

A 43 éves Alekszej Gyumin azt mesélte, hogy az éppen alvó elnök mellett teljesített éjszakai szolgálatot, amikor észrevette, hogy egy medve áll az üvegajtó előtt. A testőr elmondása szerint farkasszemet nézett a vadállattal, majd kinyitotta a bejáratot és pisztolyának egész tárát kilőtte a medve lába elé. Gyumin szerint az állat elvonult, Putyin pedig megdicsérte őt, amiért megkímélte a medve életét.

Az interjúban az egykori testőr arról is mesélt, hogy Putyin nem sokkal azután, hogy egy Znamenszkoje nevű csecsen faluból kiverték a felkelőket, felkereste a helyszínt és visszatérőben a biztosító és nem a számára fenntartott helikopterbe szállt be. Gyumin figyelmeztette Putyint a tévedésére, de ő nem törődött vele. Az elnök épségben elrepült az általa választott járművön, ám az első számú helikopter, alig hogy két méternyire elemelkedett a talajtól, hirtelen kigyulladt és visszazuhant.

A volt testőrt egy hete a Moszkvától délre található tulai terület élére nevezték ki kormányzónak. Vlagyimir Putyin 2014-ben adott neki tábornoki rangot, és kinevezte a külföldön kényes akciókat végrehajtó orosz különleges műveleti erők parancsnokává. 2015-ben az orosz szárazföldi parancsnokhelyettese, majd decembertől a védelmi miniszter helyettese lett.