Volt MTV-s műsorvezető lehet az állami reklámfőnök

Forrás: MTV

-

Rogán Antal megtalálta az állami reklámköltéseket felügyelő hivatal új vezetőjelöltjét. Az idén 25 milliárd forintot szétosztó intézmény elnöke valószínűleg a fejlesztési minisztérium sajtófőnöke, Lenkei Mirtill lesz. Lenkei korábban az V. kerületi önkormányzat kábeltévéjét vezette, előtte tévébemondóként is dolgozott.


Lenkei Mirtill, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke lehet a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) új vezetője. Erre utal, hogy Lenkeit Rogán Antal már felkérte arra, hogy tekintse át az állami reklámköltéseket felügyelő hivatal működését, feladatait. Rogán minisztériuma lapunkkal azt közölte, hivatalosan pénteken döntenek a hivatal vezetőjének személyéről.

A jogász végzettségű Lenkei 1995-2002 kötött az MTV-nél dolgozott bemondóként, műsorvezetőként. Később, 2011-2013 között az V. kerületi önkormányzat kábeltévéjének, a City TV-nek ügyvezetője volt. Valószínűleg innen ismeri Rogán Antal, ugyanis ebben az időszakban a politikus volt a kerület polgármestere. Lenkei 2013. januártól dolgozott a fejlesztési tárcánál.

Lenkei Mirtill egy 1997-es műsorajánlóban:A Nemzeti Kommunikációs Hivatalt tavaly hozta létre a kormány, hogy egyetlen hivatal rendelkezzen az állami intézmények és vállalatok hirdetési költségei felett. Az idén 25 milliárd forintot szétosztó NKH eredetileg a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozott, most Rogán Antal új minisztériumához, a Miniszterelnök Kabinetirodához került.

A hivatal felállítása előtt az állami vállalatok médiaügynökségeken keresztül hirdettek. A megbízott médiaügynökség döntötte el, hogy milyen médiafelületen, milyen újságokban jelenjenek meg az állami hirdetések. Korábban az állam többször a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Inter Media Group (IMG) médiaügynökséget bízta meg ezzel a munkával.

Orbán Viktor és Simicska Lajos háborúskodása átalakította ezt a gyakorlatot. Az új rendszer szerint, ha egy állami vállalat, például a Magyar Turizmus Zrt. hirdetni akar, akkor ezzel az igényével a NKH-hoz fordul. Az NKH írja ki és bonyolítja le a Magyar Turizmus Zrt. pályázatát. A pályázatokon nem indulhat a piacon lévő összes médiaügynökség, csak az a három konzorcium, amelyet közbeszerzéssel kiválasztottak.

A hivatal korábbi vezetője, Nobilis Márton azt követően nyújtotta be lemondását, hogy kiderült, a hivatal Rogán Antal felügyelete alá kerül.