Voldemort és a szélhámosok kora lejárt

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Mengyi Roland fideszes képviselő kenőpénzért biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek – vallották a szövetkezetgyárosok.


Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő 2015-ben kenőpénzért cserében biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatban. A képviselő Voldemortnak hívatta magát a pályázatnyerés céljából létrehozott szociális szövetkezetek háttérembereivel – írta a 168 óra a nyomozás lehallgatási jegyzőkönyveire hivatkozva.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke bejelentette, hogy kezdeményezni fogja: a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg azokat a hanganyagokat, amelyek alapján felmerült a fenti gyanú. Meg fogják kérdezni, hogy lehallgatták-e a fideszes képviselő telefonbeszélgetéseit – mondta el Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke a „Voldemort-gate-ről”.

Az MSZP feljelentést tesz a Fidesz parlamenti képviselője ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés büntette miatt.


A Fidesz cáfol

Mengyi állítja, hogy az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a lelkiismerete tiszta, készséggel áll minden vizsgálat elé. A gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Amennyiben „a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi”, kéri mentelmi joga felfüggesztését. Mivel „folyamatban lévő ügyről van szó”, többet nem kíván mondani – írta közleményében a fideszes képviselő és pártjának frakciója.

Pár órával később a Miniszterelnökség közleményében a korábbi pályázati rendszer hibáiról írt, és arról, hogy a „szélhámosok kora lejárt”, és „a fejlesztési források elosztásának új szabályozásával a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben”. A szélhámosokat, a rossz szándékú tanácsadókat és pályázatírókat említi a szöveg, de nem ejt szót Mengyiről, sem a gyanúsítottak vallomásai szerint az ügyben magas szintű döntéseket hozó politikusokról.

A korrupciós büntetőügyben feloldották néhány telefonbeszélgetés titkosítását, s ezekben, úgy tűnik, Lázár Jánosra és helyettesére, Csepreghy Nándorra utalnak a biznisz résztvevői. Az első tisztáldozat az Emberi Erőforrások Minisztériumától menesztett Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, a következő pedig Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő lehet – írta a 168 óra.


Csepreghy Nándor, nekik csak Nándi


Az egyik gyanúsított vallomása szerint Mengyi mondta neki, hogy csaknem kétmilliárd forint TÁMOP-os pénz ragadt bent, ennek egy része a ki nem fizethetett Borsod megyei roma szövetkezetes pénzből maradt. A modellt így vázolta: a megítélt támogatási összeg bizonyos százalékát vissza kell fizetniük.

De nem tudtak megegyezni abban, hogy ki mennyit kapjon a pénzből. Közben a fideszes országgyűlési képviselő 5 millió forintot kért azért cserébe, hogy a kétszáz szociális szövetkezetet létrehozó tiszaújvárosi társaság nyerjen az uniós pályázaton. A férfiak az összeget átadták egy közvetítőnek.

A tárgyalásaik végére a megtartható tízszázalékos támogatási szelet is tovább csökkent. A rögzített beszélgetések szerint egyharmada Mengyié, egyharmada a pályázatot író B. Szilviáé, egyharmadán pedig a két gyanúsított férfi osztozott volna.


Hetedik érzék?

A lehallgatási jegyzőkönyvből kiderül, hogy a rendszeresen egy tiszaújvárosi szaunában találkozgató szövetkezetgyártók nem igen bíztak a politikai kapcsolatban:Én félek attól, hogy leültetnek bennünket,
én nem akarok börtönbe menni.
És akkor a Roland fogja mosni a kezét,
mert egy kurva szót nem fog izélni… szólni.
Nem fog odajönni. Maximum, hogyha mi is feldobjuk őket.
Felfogod dobni? Nem! De én se akarom elvinni a balhét.

„Alkotmányos költség”

Közben a szereplők megfigyelése miatt a NAV tájékoztatta Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, ezért a szóban forgó pályázat végső kiírását úgy módosították, hogy az ne feleljen meg az ügyben szereplő szövetkezeteknek. A támogatási kérelmeket elutasították, később a fellebbezéseket is.

A főszereplők ettől kezdve már csak a nehezen összekapart ötmillió forintot akarták visszaszerezni a közvetítőtől. Ezt a pénzt szerintük Mengyi „alkotmányos költségként” emlegette. A közvetítő, aki állítólag Mengyi gyerekének a keresztapja, végül hosszas huzavona után visszavitte a pénzt. Ekkor tartóztatták le őket a NAV nyomozói, az ötmilliót pedig lefoglalták.

Az ügyben eddig öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt. F. Márta, E. Zsolt és B. Tibor beismerő vallomást tett, ők szabadlábon védekeznek, K. Péter, valamint B. Szilvia előzetes letartóztatásban vannak, tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. A nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert az adóhatóság szerint az ügy mentelmi joggal rendelkező személyt is érint.

Nagy Andrea ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a gyanúsítottak között nincs mentelmi joggal rendelkező személy, nem kezdeményeztek mentelmijog-felfüggesztési eljárást az ügyben. Arról, hogy tervezik-e, nem nyilatkoznak.