Vizsgálja a kormány, hol van 2800 munkanélküli pénze

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az uniós pénzből működő szociális szövetkezet dolgozói a múlt héten tüntettek, mert nem kapják meg a bérüket.


Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára közölte: vizsgálják az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) tevékenységét. Előzőleg a szocialista képviselő, Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbe.

Az ESZOSZ arra kapott támogatást, hogy 2800 munkanélküli ember munkához juthasson. A helyettes államtitkár szerint több hónapon keresztül ki is fizették az alkalmazottakat. Az irányító hatóság ugyanakkor vizsgálatot rendelt el, hogy feltárja, van-e lehetőség a projekt sikeres befejezésére. A kormány is ebben érdekelt, ám ha kiderül, hogy nem lehet befejezni a projektet, akkor minden eddigi támogatást visszahívnak – mondta. A helyettes államtitkár ugyanakkor visszautasította, hogy az MSZP a maffiával hasonlítson össze embereket, akik több hónapon keresztül ennek a projektnek köszönhetően jutottak fizetéshez.

A szövetkezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az Észak-alföldi régióban. Az ESZOSZ állítólag 1,3 milliárd forintot kapott öt hónap alatt.

A múlt héten flasmobszerű rövid tüntetést tartottak kedden Debrecenben, a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott székháza előtt. A résztvevők táblákkal és egy petícióval jelentek meg, utóbbiban azt írták, „több mint 2800 becsapott és megalázott munkavállalót képviselnek, akiket a szövetkezet nem vesz emberszámba.”

A szövetkezet pár nappal később közleményben cáfolta a vádakat. Szerintük a projekt utófinanszírozású, csak akkor kapják meg a támogatást, ha igazolni tudják, hogy kifizették a munkavállalók fizetését. Azt is leírták, hogy a munkavállalók oktatását megkezdték, akik pedig már ezen is túl vannak, azok vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken dolgoznak. A fizetés szerintük zökkenőmentes volt júliusig, akkor azonban előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramjukban, ennek kiküszöbölésén dolgoznak.