Vízágyúkkal oszlatták a törököket Rotterdamban

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

-

A holland rendőrség vasárnapra virradóra vízágyúk segítségével feloszlatta a rotterdami török konzulátus közelében szervezett tüntetést, amelyen néhány ezer török tüntető tiltakozott amiatt, hogy a helyi hatóságok megakadályozták a családügyi miniszter bejutását a diplomáciai képviselet épületébe, valamint külügyminiszterüket sem engedték be az országba.


A tüntetők már eleve zászlókkal és transzparensekkel várták a rotterdami konzulátusnál Fatma Betül Sayan Kaya családügyi minisztert, aki előzőleg Németországban tartott találkozókat, és közúton kívánt Hollandiába utazni, de konvoját visszafordították Németországba. A miniszter Twitter-üzenetében közölte, hogy a konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök. Az újabb jelentések szerint a holland rendőrség kíséretében kellett a konvojnak visszatérnie a határhoz.

Fatma Betül Sayan Kaya az április 16-i törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt, akárcsak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter, akinek repülőgépétől korábban Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt.

Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb (marokkói származású munkapárti politikus) a tiltakozás méreteit látva szükségállapotot rendelt el szombat este, hogy szabad kezet kaphasson a tömeg feloszlatásához. Ennek eredményeként lovas rendőrök és rohamrendőrök vízágyúkat vetettek be a tüntetők ellen, akik ezután elhagyták a helyszínt.

Ezek az esetek rendkívüli mértékben megterhelték a két ország diplomáciai viszonyát, amit például az is jelez, hogy a holland hatóságok „nemkívánatos idegen személynek” nyilvánították a családügyi minisztert. Fatma Betül Sayan Kaya Twitter-üzenetében „önkényes” lépésnek nevezte a történteket. „A demokrácia, az alapvető jogok, az emberi jogok és a szólásszabadság – mindez feledésbe merült ma Rotterdamban” – írta a miniszter.

Szombaton hír érkezett az ankarai válaszlépésekről is. A török külügyminisztérium bejelentette, hogy „biztonsági okokból” elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait, hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is. A tárca közlése szerint bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele: „egy ideig” nem kívánatos, hogy a nagykövet visszatérjen állomáshelyére.

A török kormány tagjai egy sor európai országban terveznek kampánygyűlést tartani honfitársaiknak az elnöki hatáskörök növeléséről szóló alkotmánymódosítás mellett.