Vízágyú, könnygázgránát, páncélosok után vége a csatának Röszkén

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A menekültek szeméttel, kövekkel és cipőkkel dobálták a rendőrsorfalat a határon, a rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be. A kemény mag pár tucat menekültből állt, ők ostromolták a kerítést. A könnygázból nők és gyerekek is kaptak. Pánikhangulat tört ki, egymást taposták a menekülő emberek. Szijjártó Péter miniszter kérte a szerbeket, avatkozzanak be. A szerb rendőrök is felsorakoztak a határon, majd lassan kiürült a harctér, Horvátország fele indulnak szerb buszok.Röszke ostroma

Órákig tartott a röszkei régi határ ostroma: a menekültek egy csoportja dobálta a rendőröket mindennel, ami a kezükbe akadt: kövekkel, cipőkkel, üvegekkel, flakonokkal. A rendőrök válaszul többször is bevetettek könnygázt és vízágyút. A könnygáz nagyon erős, a bőrt is csípi – mondta tudósítónk, aki szerint lényegében folyamatos volt a könnygázfelhő. Ebből gyerekek és nők is kaptak. A TEK páncélosokkal vonult fel.A „kemény mag” nem volt túl nagy, néhány tucat emberről volt csak szó – közölte tudósítónk. A könnygázgránátra, szétszaladtak, majd időről időre újra felhergelték magukat, nekimentek a rendőröknek. Autógumikat is felgyújtottak, emiatt sűrű fekete füst lepte el a határt. A tüzet vízágyúval oltották. Nagyjából két órás összecsapás után abbahagyták a kődobálást, majd megint tüntettek és azt skandálták, „Germany, Germany, wait us!”.

A tömegben fél hat körül pánik tört ki, borzalmas jelenetek zajlottak le – közölte tudósítónk. A rendőrség levonult a kapuktól, akkor áttörték a menekültek a kaput és beáramlottak az ország területére. Ekkor a rendőrség megint könnygázt vetett be, elkezdte kiszorítani a tömeget, majd mindenki elindult visszafele és sokan letaposták egymást. A helyszíni képeken azt lehetett látni, hogy gyerekekkel is rohantak az emberek. Újrakezdődött a kődobálás, válaszul bevetették a vízágyút. A hangulat folyamatosan változott, de este hat után már nyugalom volt – mondta tudósítónk.


Sérültet szállítanak


20 rendőr megsérült az összecsapásban - mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a határnál tartott sajtótájékoztatón. Az M1 tudósítása szerint a menekülés közben sok gyerek is megsebesült.


Élő közvetítés a határról


A szerb rendőrök órákig nem csináltak semmit, mire Szijjártó Péter külügyminiszter kérte a beavatkozásukat. Hat után megjelent nagyjából egy tucat szerb rendőr a menekültek háta mögött, és azt kiabálták nekik, menjenek vissza. A tömeg tereléséhez először nem voltak elegen - mondta tudósítónk –, később azonban még többen érkeztek.

Tudósítónk este hétkor azt jelentette, a korábbi összecsapások helyszíne lassan kiürül, és a szerb rendőrök is segítik ezt, miután felsorakoztak a nagyjából 500 magyar katona és rendőr, valamint a menekültek közé.

A határról már korábban is vitték el Magyarkanizsára a menekülteket, estétől egyenesen a horvát határhoz szállítják őket.Délután sokan elhagyták a helyszínt, elkezdték bontani a sátrakat. Sok a taxis, aki Szabadkára viszi az embereket 60 euróért, német és osztrák önkéntesek magyarázzák, merre van Zágráb.


A Blikk felvétele a kerítés áttöréséről