Vita van, ki vigyázzon vasárnap a kisboltokra

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Vitába keveredtek az érdekvédők a vasárnapi boltzár ügyében. A kormányzattal egyeztető szakszervezet kigolyózná a kereskedelmi szövetséget.


A kisboltokkal takarózik, miközben a multik érdekeit védi az Országos Kereskedelmi Szövetség – állította az a szakszervezet, amellyel leült tárgyalni a kormány a vasárnapi boltzár ügyében. Vámos György visszautasítja ezt.

Vámos György szerint nem igaz a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) állítása, miszerint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hiteltelen, amikor a kis üzletek érdekeit védi a vasárnapi munkavégzés ügyében.


Visszautasítjuk ezt az állítást, a kis üzletek érdekeit is hitelesen képviseljük 

– mondta el a VS.hu-nak Vámos György, a kereskedelmi szövetség elnöke.

Ezzel Bubenkó Csaba nyilatkozatára utalt, aki hiteltelennek nevezte azokat a szakmai szervezeteket, ahol a vezetői tisztségeket a nagy üzletláncok munkavállalói töltik be, mivel így nyilvánvalóan azok érdekeit képviselik. Azt állította, hogy az OKSZ korábban a béremeléssel kapcsolatban is a kisboltokkal takarózott, ugyanis a szövetség szerint a nyereséges multik béremelése szintén a kicsiket tenné tönkre – nyilatkozta a szakszervezet elnöke a Magyar Időknek.

Korábban megjelent a hír, hogy a kormány nem kereste meg a kereskedelemben dolgozók egyetlen reprezentatív szakszervezetét sem, hogy tárgyaljanak a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról, viszont a KDFSZ-szel egyeztetett:


Amikor a Fidesszel tárgyaltunk, eredményes volt. Úgy tűnik, elfogadta a frakció a fő javaslatainkat. Ma is korrekt módon halad a folyamat

mondta Bubenkó Csaba augusztus közepén.


Vasárnapi pihenőnap, zárvatartás, nyitvatartás

Bubenkó nem hagyta magát

Bubenkó Csaba szakszervezeti vezetőként munkaügyi pert nyert 2010-ben a Tescóval szemben.

Bubenkó Csabát 2010-ben bocsátotta el a Tesco. Majd első fokon munkaügyi pert nyert, és közölte: egyike volt azoknak, akiket megfigyeltetett az áruházlánc.

A Tesco tagadta, hogy bárkiről adatokat gyűjtött volna, és felajánlotta segítségét az ügyben folyó nyomozás gyors lezárása érdekében.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét a Tesco-áruházakban dolgozó munkavállalók hozták létre nyolc évvel ezelőtt – olvasható honlapjukon.

Több ezer kisbolt húzhatja le a redőnyt

Nem szabad változtatni az üzletek vasárnapi nyitvatartásán, mert ez a kis üzleteknek ártana a legjobban – mondta a VS.hu-nak Vámos György, az OKSZ elnöke.

A kormány helyesen döntött akkor, amikor áprilisban változatlan formában állította vissza a vasárnapi boltzár eltörlésekor a korábbi szabályokat. A 140 ezer boltból, áruházból becslések szerint negyvenezer fogad vásárlókat ezen a napon, a többi lehúzza a redőnyt vasárnap – írta közleményében az OKSZ. (Az említett 140 ezer bolt között nemcsak élelmiszerüzletek, hanem más termékeket kínáló boltok is vannak.)

A közlemény úgy fogalmaz, hogy az elmúlt napokban felvetett javaslatok kivétel nélkül jelentős költségnövekedést hoznának. A vasárnapi pótlék emelése – akár 100 százalékra, akár sávosan – több tízmilliárd forint többletkiadást okozhatna a kiskereskedelem vasárnap nyitva tartó üzleteiben. Lesznek olyan boltok, amelyek elbírják a nagyobb terhet, és olyanok is, amelyek nem. A szigorítások pénzügyi terhétől függően több ezer kisbolt is lehúzhatja a redőnyt vasárnap – írta a kereskedelmi szövetség.


Több ezer kisbolt húzhatja le a redőnyt vasárnap, ha emelkedni fog a vasárnapi pótlék


Vámos György elmondta a VS.hu-nak, hogy becslése szerint a vasárnap is nyitva tartó üzletek közül harmincezer magyar, tízezer pedig külföldi tulajdonban van. Hangsúlyozta: nem könnyíti a tisztánlátást, hogy arról sem áll rendelkezésre statisztikai adat, hány négyszáz méternél kisebb és annál nagyobb üzlet tart nyitva vasárnap.


Aki mást állít, az hazudik

Azért volna fontos ez az információ, mert az elmúlt hónapokban több hír jelent meg arról, hogy változtatna a kormány a vasárnapi nyitvatartáson. Vámos György mindegyikről hallott, de nem tudja, milyen szintre jutottak el.

Ezek közül a legfrissebbet kormányzati körökből származó információira hivatkozva írta szombaton a Népszabadság: amennyiben egy négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű áruház vasárnap déli 12 óra után is ki akarja szolgálni vevőit,­ akkor délutáni forgalmának meghatározott részét befizettetnék vele pluszadóként. A koncepció főként a hazai hátterű, kisebb üzletekből álló láncoknak kedvezne – jelent meg a lapban.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a Magyar Időknek adott nyilatkozatában cáfolta a Népszabadság értesüléseit: „A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad, aki mást állít, az hazudik.”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ugyancsak a Magyar Időknek azt nyilatkozta, hogy a médiából értesült az újabb változtatás gondolatáról.