Visszatáncol a HIV-fertőzöttek gyógyszerének árát az egekbe emelő cég

-

Egy fiatal amerikai pénzember cégén keresztül először megvásárolta egy HIV-pozitív betegeknél alkalmazott gyógyszer gyártási jogát, majd 5000%-kal felemelte az árát. Martin Shkreli a felháborodás miatt most hajlandó valamennyit engedni az árból, bár azt még nem árulta el, hogy mennyit.


Shkreli, egy volt befektetési alap menedzsere az amerikai Daraprim nevű, toxoplazmafertőzés kezelésére használt gyógyszer gyártási jogát szerezte meg még augusztusban. Ezután 13,5 dollárról 750 dollárra emelte a szer árát, ami 5000 százalékos áremelés. A gyógyszert legyengült immunrendszerű embereknek, például HIV-fertőzötteknek és csecsemőknek is adják.

Shkreli hétfőn még megvédte az áremelést, mondván, hogy a hasznon új kutatásokat segít majd elő, és azzal vádolta a bírálóit, hogy nem értik a gyógyszeripar működését.

Ezek után mégis azt nyilatkozta az ABC televízió híradójának, hogy hajlandók egy „megfizethetőbb” szintre csökkenteni a gyógyszer árát, amely azért hasznot is hoz a cégnek, de „nagyon kis hasznot”. Azt, hogy mennyivel csökkentik az árat, nem árulta el.