Visszalépett a liberális jelölt

Forrás: AFP / GEORGES GOBET

-

Kiegyezett az Európai Parlament néppárti és liberális frakciója – mindkét csoport a konzervatív Tajanit támogatja.


Szövetségre lépett az Európai Parlament (EP) néppárti (EPP) és liberális (ALDE) frakciója, amelyek képviselői egyaránt az EPP jelöltjét, Antonio Tajanit fogják támogatni az uniós képviselő-testület elnökválasztásán – tudatta keddi közleményében a két képviselőcsoport.

„Az EPP mindig is olyan megközelítést szeretett volna, amely a partnerségen alapul, és továbbra is hűek maradunk ehhez az elvhez. Közösen akarunk fellépni annak érdekében, hogy eredményeket érjünk el az európai állampolgárok számára és garantáljuk Európa stabilitását” – jelentette ki Manfred Weber néppárti frakcióvezető.

„Ez az első fontos lépés egy Európa-párti koalíció építése felé, amelyre az unió megreformálása és megerősítése érdekében van szükség, ami abszolúte szükséges. Trump, Putyin és számos más kihívás miatt, melyekkel Európa szembenéz, kulcsfontosságú, hogy együttműködjünk az unió megreformálásában” – mondta Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője, aki a megállapodás értelmében visszavonta a jelöltségét.

Mint írták, ez a koalíció nyitott minden Európa-párti EP-frakció előtt.

A Politico brüsszeli hírportál elemzése szerint ezzel a szövetséggel biztosított Antonio Tajani győzelme az elnökválasztáson.